Ulična rasvjeta s vlastitim napajanjem

Barcelona

Barcelona

Ulična rasvjeta s vlastitim napajanjem obasjala je ulice na obalama španske Barcelone. Bandere s vjetroturbinama i solarnim panelima dio su projekta gradske uprave koji ima za cilj energetsku samoodrživost.

Plaža Barcelone poprima novi, moderniji izgled. Svaka bandera ulične rasvjete trebala bi dobiti po dva solarna panela, jednu vjetroturbinu i bateriju za skladištenje energije. Rezultat je deset sati svjetla tokom noći iz potpuno ekoloških izvora.

“U poređenju s tradicionalnim sistemima ulične rasvjete, ova svjetla emitiraju dvije tone manje ugljen-dioksida godišnje, nego sijalice koje rade na bazi natrija ili žive koje se koriste u standardnim sistemima za uličnu rasvjetu”, objašnjava Pedro Montes, direktor istraživanja i razvoja kompanije Eolgreen.

Iz ove firme tvrde da su ove sijalice 20 posto jeftinije za održavanje u odnosu na konvencionalne, jer rade pomoću LED tehnologije i nezavisne su od ostatka električne mreže.

Energija povjetarca

I dok LED svjetla, sa solarnim napajanjem, nisu novitet na tržištu, ovaj sistem jeste. Uz fotoćelije, sistem koristi i mini vjetroturbinu, koju pokreće i najmanji povjetarac.

“To je bio veliki izazov, jer generatori uglavnom trebaju jak vjetar kako bi se rotirali između 1.500 i 3.000 obrtaja po minuti. Nama su bili potrebni generatori koji mogu raditi i na samo desetak obrtaja. Također, većina generatora je efikasnija pri jakim vjetrovima, tako da smo mi morali napraviti obrnuti dizajn”, objašnjava istražitelj sa Univerziteta UPC Ramon Bargallo.

U konačnici, Barcelona planira osvijetliti cijeli grad ovim sistemom. To je dio njihove strategije o energetskoj samoodrživosti, koju žele postići u narednih 40 godina.

Sada je postavljeno prvih šest rasvjetnih bandera, a do kraja godine bi ih trebalo biti 700. Gradska uprava se nada da će njihov projekat inspirirati i ostale gradove u Španiji da krenu istim putem.

Posted by on 2015-06-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login