Umjetna oplodnja u Turskoj je krivično djelo

laboratorijaU Turskoj je u ponedjeljak usvojen novi zakon koji kvalificira kao kazneno djelo umjetnu oplodnju Turkinja spermom stranih državljana.

Trudnoća umjetnom oplodnjom je već ilegalna u Turskoj, ali su žene do sada mogle tražiti u inostanstvu donatore sperme za takvu vrstu trudnoće – dok će od sada, nakon usvajanja novog zakona, biti odgovorne za djelo koje povlači kaznu do tri godine zatvora.

Dopisnik BBC-a iz Ankare Jonathan Head izvještava da je u Turskoj veliki broj aktivnosti na popisu zabranjenih zakonom – a najnoviju među njima opisuje kao “bizarnu”.

On objašnjava da će prema novom zakonu svaka žena koja koristi stranu banku spermatozoida kako bi zatrudnjela podlijegati kaznenoj odgovornosti od 15. marta.

Novi zakon je objavilo tursko ministarstvo zdravstva i čini se da se temelji na članu kaznenog zakona ove zemlje koji zabranjuje turskim državljanima da skrivaju očinstvo svoje djece.

Doktori i pravnici u Turskoj kažu da još pokušavaju ustanoviti kako će vlada primjenjivati novi zakon.

Donacije sperme za trudnoću putem umjetne oplodnje već su dugo ilegalne u Turskoj, tako da su žene koje žele ostati u drugom stanju na ovaj način putovale u inostanstvo da to urade.

Njihov broj je mali, procjenjuje se da ih je manje od stotinu godišnje – ali je jedan ginekolog opisao novi zakon kao “veliki korak natrag”.

Ovaj turski ginekolog je u razgovoru za BBC ujedno optužio konzervativnu islamističku vladu stranke Pravde i razvoja (AK) da nije uspjela razumjeti “potrebu prilagođavanja” turskih zakona mogućnostima koje savremena medicina nudi ženama koje ne mogu ili ne žele zatrudnjeti prirodnim putem.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login