UN i EU osudili izraelski plan za gradnju novog naselja na Zapadnoj obali

Izrael

Ujedinjeni narodi i Evropska unija oštro su osudili odluku izraelske vlade da izgradi novo naselje na okupiranoj palestinskoj teritoriji, izvještava palestinska novinska agencija WAFA.

– Generalni sekretar je sa razočarenjem i strahom primio vijest o odluci Izraela da izgradi novo naselje na okupiranoj palestinskoj teritoriji, navodi se u saopćenju koje je u petak izdao glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

– Odluke izraelske vlade da osnuje novo naselje duboko unutar Zapadne obale, da objavi tendere za gradnju skoro 2.000 stambenih jedinica i da proglasi još zemljišta duboko unutar Zapadne obale ‘državnom zemljom’ prijete da dodatno potkopaju izglede za održivo rješenje o dvije države koje ostaje jedini realni način za ispunjenje težnji obiju strana i postizanje pravednog i trajnog mira na temelju dogovorenog sporazuma između dviju strana – navodi se u izjavi visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

I EU i UN aktivnosti gradnje naselja smatraju ilegalnim po međunarodnom zakonu, te da takve aktivnosti ugrožavaju mir i onemogućavaju rješenje o dvije države.

Posted by on 2017-04-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login