UN objavio listu potreba za BiH

poplave, BiHNa posebnom zasjedanju Ujedinjenih nacija (UN) o stanju poplava u Bosni i Hercegovini usvojen je izvještaj u kojem je navedena i lista najvećih potreba za stanovnike u ugroženim mjestima od te elementarne nepogode i upućen poziv na akcije pomoći za BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru UN-a već ove sedmice u područja pogođena poplavama će biti poslati specijalistički timovi koji će izvršiti analizu stanja kako bi se što prije pomoglo ugroženim stanovnicima.

Također, Evropska unija (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD) i UN u 12 općina već su poslali po jedan tim za podršku od po šest osoba.

Napominje se da su poplavama najviše pogođeni Tuzlanski, Sarajevski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski i Unsko-sanski kanton, Brčko distrikt, Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Odžak, Šamac, Maglaj i Orašje.

U saopćenju UN-a naglašena je posebna zabrinutost zbog pomjeranja mina tokom poplava koje sada prijete sigurnosti građana u mnogim dijelovima BiH.

Naglašeno je da su u poplavama pogođenom području stanovnicima trenutno najpotrebniji voda za piće, šatori, mobilne kuhinje, sredstva za dezinfekciju, lijekovi i mobilne bolnice.

UN je sastavio listu potreba za stanovnike BiH na kojoj se, između ostalog, nalaze prečistači i električne pumpe za vodu, hrana za bebe, razni lijekovi, generatori, pokrivači, gumene čizme, kabanice, šatori, sredstva za higijenu, sredstva za dezinfekciju, madraci, kanisteri za vodu, pelene za djecu i pumpe za ispumpavanje vode.

Također, u izvještaju UN-a navedeno je da je pomoć u BiH stigla iz mnogih zemalja i međunarodnih organizacija uključujući Austriju, Belgiju, Italiju, Japan, Norvešku, Sloveniju, Švicarsku, Tursku, Veliku Britaniju, OSCE, Crveni krst, UN i Svjetsku banku.

Posted by on 2014-05-22. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login