UN upozorava: Stanovništvo Gaze na rubu gladi

Stanovništvo Gaze je na rubu gladi, upozorila je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Gaza, pixabay

“UNRWA mora doprijeti do što većeg broja ljudi kako bi im dostavili prijeko potrebnu pomoć”, objavila je UNRWA.

Agencija UN-a je saopštila da se mora nastaviti isporuka humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

“Siguran, nesmetan i neprekidan pristup cijelom Pojasu Gaze je pitanje života i smrti”, navodi se.

Stanovnici Pojasa Gaze koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima više od pet mjeseci sve više se suočavaju sa nestašicom hrane.

Nakon nekoliko mjeseci prvi put kamioni s humanitarnom pomoći u subotu navečer stigli su u sjeverni dio Gaze koja se posebno suočava sa glađu.

Kamioni su stigli u skladišta Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) nakon čega će pomoć biti podijeljena Palestincima.

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa, a od tada je najmanje 31.645 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Posted by on 2024-03-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login