UNICEF: Svakih pet minuta jedno dijete umire od posljedica nasilja

UNICEF

UNICEF

Zbog nasilja nad djecom svakih pet minuta u svijetu umre jedno dijete, a samo manji broj od 345 djece koliko ih dnevno strada od nasilja u svijetu, umre u ratnim područjima, dok ih 75 posto nastrada u zemljama bez sukoba, navodi se u izvještaju UNICEF-a.

U UNICEF-u ocjenjuju da je potrebno posebnu pažnju posvetiti sprečavanju smrtnosti djece uslijed nasilnog postupanja prema njima, jer su djeca danas, u svakodnevnom životu, posvuda izložena ekstremnom nasilju.

U izvještaju se navodi da je u Brazilu od 2000. godine značajno smanjen broj djece do pet godina starosti koja umiru od bolesti, ali je gotovo 15.000 dječjih života izgubljeno zbog nasilja koje se događa u adolescentskim godinama.

“Posljednjih nekoliko desetljeća bili smo fokusirani na smanjenje smrtnosti djece od bolesti, ali ovaj izvještaj pokazuje da se moramo više pozabaviti i drugim uzrocima koji dovode do stradanja djece”, izjavila je voditeljica UNICEF-ovog odjela za zaštitu djece Sjuzan Bisel.

Kako se u izvještaju navodi, u svijetu su milioni djece izloženi psihičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju u svojim domovima, školama i zajednici, pa je zbog svakodnevnog mentalnog i fizičkog nasilja, ugrožen njihov daljnji razvoj, a porodice često ne traže pomoć, jer znaju da je od vlasti neće dobiti.

Naveden je i primjer da je seksualnom nasilju u Keniji izložena jedna od tri djevojčice, te jedan od šest dječaka, ali policija procesuira svega jedan posto tih slučajeva.

Posted by on 2014-10-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login