Upotrebna vrijednost haške presude

Reakcije na presudu Ratku Mladiću ukazuju na nastavak sukoba političkih koncepata budućnosti BiH, tvrde analitičari. Oni žale što se „podgrijava vatra koja je davno trebala biti ugašena“.

Ratko Mladić, Haag

Ratko Mladić, Haag

Analitičari ocjenjuju da reakcije u BiH na prvostepenu presudu Ratku Mladiću ne doprinose popuštanju međunacionalnih tenzija. U komentaru za Deutsche Welle, novinar BHRT-a (Bosanskohercegovačke radiotelevizije) Benjamin Butković prognozira nastavak sukoba političkih koncepata budućnosti BiH. „Političari i udruženja iz entiteta Republike Srpske (RS) uglavnom s prezirom odbacuju odluku Sudskog vijeća, proglašavaju Mladića nacionalnim herojem i tvrde da se radi o još jednoj međunarodnoj antisrpskoj zavjeri. Većina ocjenjuje kako haški procesi nisu doveli do pomirenja. Kao da bi do pomirenja dovela oslobađajuća ili neka druga presuda osuđenom generalu. Govori se o tome kako ni ova, kao ni prethodne presude nisu presude srpskom narodu, ali se kao ilustracija selektivnog pristupa navode brojevi osuđenih Srba, Hrvata i Bošnjaka. Nisu oni u Hagu, kao ni Mladić, suđeni što su Srbi, nego što su počinitelji ili nalogodavci zločina. Primarni zadatak Tribunala je utvrđivanje činjenica van razumne sumnje“, kaže Butković.

Novinar BHRT-a vjeruje da su udruženja bošnjačkih žrtava izmanipulirana obećanjima političara da će presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću dovesti do nestanka RS-a i da će Srbija biti omražena u svijetu zbog „agresije“ na BiH. „S političkog nivoa se istovremeno šalju poruke kako ovo nije presuda srpskom narodu, ali da odricanjem od Mladićevih ratnih zlodjela Srbi u BiH treba da skinu hipoteku kolektivne krivice sa svojih pleća. Zanemarujući činjenice koje je Tužilaštvo prezentiralo Sudskom vijeću, većina je ogorčena što Mladić nije oglašen krivim i za genocid u šest općina navednih u prvoj tački optužnice. Iako je u sažetku presude navedena krivica Mladića i za zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima u BiH, nemoguće je ne zamijetiti izostanak bilo kakve reakcije hrvatskih političkih stranaka i udruženja žrtava iz proteklog rata“, kaže Butković.

Prilika za desničare s obje strane Drine

O Mladićevoj presudi raspravljalo se i na društvenim mrežama. „Dragi moji… Svi vi iz Srbije koji danas žalite Ratka Mladića, pravac najbliže sjedište SNS-a (Srpske napredne stranke) po člansku kartu i po neku naljepnicu koju je zaboravio nekadašnji radikalni Vučić. Znate onu ‘Bulevar Ratka Mladića’“, napisao je na svom Facebook profilu beogradski novinar, vlasnik i urednik portala „Kolumnista“ Aleksandar Bećić.

Bećić za Deutsche Welle kaže da je svakome iz Srbije ko je pratio rad Haškog tribunala bilo jasno da će Ratko Mladić dobiti kaznu doživotnog zatvora i da je žalbeni postupak samo „poigravanje sa javnošću“. „Desničari s obje strane Drine dobit će u narednih nekoliko dana svojih pet minuta slave i po ko zna koji put će se poigravati sa sudbinama žrtava. Mediji će objavljivati reakcije, komentare i analize, i svi će podgrijavati  vatru koja je davno trebala biti ugašena“, kaže Bečić.

Partneri Evropske unije

„Sve to za mene lično nije toliko poražavajuće koliko činjenica da je na vlasti u Srbiji, uz apsolutnu podršku Evropske unije (EU), osoba koja je u srpskom Parlamentu prijetila kako će ubiti sto Muslimana za jednog stradalog Srbina, osoba koja je preko table s natpisom ‘Bulevar Zorana Đinđića’ lijepila natpis ‘Bulevar Ratka Mladića’. Poražavajuća je i činjenica da su na vlasti u BiH Bakir Izetbegović, a u Hrvatskoj Kolinda Grabar-Kitarović. Sve troje, i Vučić i Izetbegović i Grabar-Kitarović, nosioci su onih starih ideja, koje su odnijele tolike desetine hiljada života. Samo se pitam hoće li se ikad pronaći neko u toj EU, kojoj svi tako prilježno hrlimo, ko će reći ‘ljudi, ovo ne smiju biti naši partneri’“, kaže Bećić.

A EU, koja inače ne komentira pojedinačne sudske presude, saopćila je da u potpunosti poštuje odluke Haškog suda i podržava njegov rad. Zvaničnici za vanjske poslove EU tvrde da presuda Mladiću „dotiče neke od najmračnijih i najtragičnijih događaja u historiji BiH, Zapadnog Balkana i Evrope, uključujući genocid u Srebrenici“. Prvostepeno vijeće Haškog suda osudilo je u srijedu (22.11.) Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge  ratne zločine u BiH. Progašen je krivim po svim tačkama optužnice, osim prve koja se odnosi na genocid u općinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča.

Posted by on 2017-11-23. Filed under Banja Luka, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Pale, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova, Vlasenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login