Upozorenje na porast Une, Save i Drine

vodostajKiša koja će padati narednih dana uslovit će porast rijeka, a to se posebno odnosi na Unu, Savu i Drinu, upozoreno je danas iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Vodostaj rijeke Save je trenutno u stagnaciji i prešao je kotu vanredne odbrane od poplave (730 cm) za 46 cm, navode iz Uprave civilne zaštite RS-a.

Jutros u 7.00 sati Sava u Gradišci je bila na 776 cm. Ta rijeka se izlila u nebranjenom području, a u mjestu Orubica zaplavljeno je osam domaćinstava.

Pripadnici Civilne zaštite su obišli spomenuta domaćinstva i uručili im hranu, pitku vodu i gorivo za čamce.

Vodostaj rijeke Save u Srpcu je blago porastao i jutros u 7.00 sati iznosio je 895 cm, dok je sinoć u 21.00 sat bio 891 cm.

Premašena je kota redovne odbrane od poplave za 35 cm.

Pripadnici Civilne zaštite su obišli sela Bajinci i Gaj i tamošnjim zaplavljenim domaćinstvima dostavili higijenske pakete.

Vodostaj rijeke Drine u Janji jutros u 7.00 sati iznosio je 460 cm, a Save na Rači bio je 677 cm.

Nivoi obje rijeke su u stagnaciji, odnosno blagom opadanju, dok su vodostaji manjih rijeka na tom području u umjerenom porastu.

S obzirom na to da su vodostaji rijeka Save i Drine i dalje veoma visoki i da se i narednih dana prognoziraju padavine, stanovništvo koje je naseljeno uz rijeke upozorava se da prati stanje i ukloni materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Posted by on 2016-03-11. Filed under Gradiška (Bosanska Gradiška), Srbac, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login