Uprkos svjetskim nagradama rezanje budžeta za bh. film

film

film

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH su predstavili potencijale bh. filma uz zaključak da su nezadovoljni stanjem u bh. kinematografiji.

Navode da je ministar kulture i sporta KS-a Samer Rešidat,  između ostalog, obećao osnivanje filmskog fonda u Kantonu Sarajevo.

– Nezadovoljni smo rezanjem budžeta. Imamo budžet od samo 800.000 eura, a pripremamo 15 igranih filmova. Kanton Sarajevo daje samo 70.000 eura, iako se većina filmova snima u Sarajevu – istakla je predsjednica Udruženja Jasmila Zbanić.

Kao prioritete navela je osnivanje filmske fondacije Kantona Sarajevo, poticaj kroz povrat poreza na državnom nivou te osnivanje audio-vizuelnog filmskog centra.

Udruženje je osnovano sa ciljem poboljšanja uslova rada rediteljica i reditelja u oblasti filma, teatra, televizije i novih medija, te povećanje kvaliteta filmskih ostvarenja, profesionaliziranja uslova rada i povezivanje sa rediteljicama i rediteljima u BiH, dijaspori i svijetu.

Podsjetili su da su od 2000. godine do danas osvojili Oskara, Zlatnog i Srebrnog medvjeda, nagrade Evropske filmske akademije, Američkog filmskog instituta, Zlatnog tigra, Srebrnog leoparda i mnoge druge i mnoge druge.

– Udruženje će zajedno sa Udruženjem filmskih radnika raditi i dalje na poboljšanju uslova u kinematografiji i nadamo se da ćemo sljedeće godine imati puno više bh. filmova u kinima, na festivalima i novim sistemima prikazivanja – naglasila je Žbanić.

Također je najavila da će 22. decembra u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo pripremiti retrospektivu digitaliziranih filmova Hajdrudina Šibe Krvavca,te pokrenuti i inicijativu da ulice i škole u BiH dobiju imena po bh. rediteljima iz historije, saopćeno je iz Udruženja rediteljica i reditelja iz BiH.

Posted by on 2015-08-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login