Urugvaj: Parlamentarci odobrili legalizaciju marihuane

marihauna

marihauna

Zastupnički dom urugvajskog parlamentara odobrio je nacrt zakona kojim će marihauna u ovoj zemlji biti legalizovana.

Nacrt zakona o legalizaciji marihuane u zemlji podržalo je 50 od ukupnih 96 poslanika u Zastupničkom domu urugvajskog parlamenta.

Nakon 13 sati rasprave, nacrt zakona je dat na glasanje, a ako bude odobren i od strane Senata, Urugvaj će biti prva zemlja koja će proizvoditi, prodavati i distribuirati marihuanu.

Urugvajski predsjednik Jose Mujica izjavio je da “marihuanu nikada nije probao, ali vjeruje da treba biti legalizovana”.

Njegova vlada smatra da legalizacija mariuhuane prodavačima droge onemogućiti basnoslovne zarade, te da će spriječiti korisnike da uzimaju teške droge.

Nacrt zakona samo vladi omogućava prodaju marihuane. Svi kupci ulaze u bazu podataka i ne smiju biti mlađi od 18 godina. Nacrt predviđa i da korisnici marihuanu mogu kupiti iz apoteka koje imaju dozvolu za prodaju, te da mjesečno mogu kupiti 40 grama ili kod kće mogu uzgajati najviše šest biljaka marihuane.

Nacrt zakona ne važi za strance.

Posted by on 2013-08-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login