Uskršnja jaja iz Bakovića

BakovićiUskrs je najveći kršćanski blagdan, prilika za okupljanje familije i prijatelja, ali i prilika da se prisjetimo onih na koje rijetko pomislimo, a tu su, i također se raduju blagdanu – osobe s posebnim potrebama.

Elena je štićenica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u Bakovićima, nadomak Fojnice, u Srednjoj Bosni. Zajedno sa svojim kolegama učestvuje u okupacionoj terapiji – boji uskršnja jaja. „Predivan je osjećaj raditi ovako lijepa jaja. Jednostavno, činimo dobro djelo koje će obradovati mnoge, a i sami se radujemo da nešto vrijedimo, da nešto uspijemo sami uraditi“, kaže Elena za Deutsche Welle.

Dodaje da je rimo-katolkinja i da za nju Uskrs ima veliko značenje. „Tada se svi prisjećamo Isusovog uskrsnuća iz groba i otvorenosti novome životu i zbog toga se radujem“. Ona je svojevrsni novi život dobila u Zavodu Bakovići. U tu i slične ustanove štićenici stižu na preporuku psihijatrijskih klinika, a često dolaze iz obitelji slabog materijalnog stanja koje nisu u stanju o njima skrbiti.

Odbačeni od društva

„Kada dođe u našu ustanovu korisnik obično bude odbačen od kompletnog društva, nailazi na probleme u obitelji i zbog bolesti i zbog ostalih problema u društvu, koje ne prepoznaje te probleme“, kaže Katarina Slomo, pedagogica i voditeljica radne terapije u Zavodu Bakovići. Po prijemu, dodaje, korisnici primaju „medikamentoznu terapiju, koja u početku stabilizira njihovo akutno stanje, a nakon toga je potrebno da se uključe u sve ostale aktivnosti i to ih, u biti, i vrati na taj neki životni put, da se osjećaju kao čovjek“.

„U početku ne žele raditi ništa, a onda se uključe u nešto sasvim sitno, čisto da se malo uključe, i onda počinju sami tražiti neke angažmane. Znači, po njima se vidi, kada počinju raditi sami, da su spremni za dalji život”, kaže Slomo za DW. Slomo inače vodi okupacionu terapiju u vidu kreativne radionice, u kojoj štićenici Zavoda pred Uskrs boje jaja, te tehnikom origamija izrađuju ukrasne košarice za jaja, a pletenjem izrađuju i zečiće i piliće, koje uredno aranžiraju u te košarice uz šarena uskršnja jaja. Tako pripremljene košarice, kaže Slomo, šalju se, između ostalog, donatorima, prijateljima i suradnicima Zavoda. Dosta šarenih jaja koje izrađuju štićenici Zavoda Bakovići se i proda, a zarađeni novac se koristi za nabavku materijala za radionice i za simbolične nagrade štićenicima.

Natrag u život

U sedam odjela kolektivnog smještaja Zavoda Bakovići boravi oko 280 mentalno invalidnih osoba umjerenog, težeg i teškog stepena psihičkih smetnji, starijih od 18 godina. Zavod se, prema riječima odgovornih, opredijelio za postupnu prilagodbu suvremenim modelima zbrinjavanja kroz „humanizaciju uvjeta života i boravka, demokratizaciju položaja korisnika i odnosa u ustanovi”, a svojim korisnicima, osim smještaja, osigurava i njegu, odjeću i obuću, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, radnu i radno-okupacionu terapiju, kao i razne aktivnosti kulturnog, duhovnog, zabavnog sportskog i rekreativnog sadržaja, uz obavezno njegovanje veza štićenika sa srodnicima.

„Što se tiče radnog angažmana korisnika, radimo na njihovom angažmanu u svim mogućim dnevnim aktivnostima. Imamo okupacionu terapiju, gdje rade ručne radove, imamo radionicu i sportsku salu, imamo jednu radionicu za osobe nižih psiho-fizičkih sposobnosti, koja je u sklopu stacionara, pa se te osobe ne moraju previše kretati i susretati se sa fizičkim barijerama“, pojašnjava Katarina Slomo. Dodaje da su štićenici angažirani i na održavanju parka i dvorišta Zavoda, te da pomažu i medicinskoj sestri, ali i u vešeraju, kuhinji, u tehničkoj službi… „Kada i sami počnu pokazivati interes za aktivnosti, vidi se da radni angažman dobro djeluje. Poslije toga ide uključivanje u socijalnu zajednicu, pa sami idu u prodavnicu, u kafić, koriste javni prevoz“, pojašnjava Slomo.

Da su svi „kako treba”

To je i prvi znak da ih se može premjestiti u manje stambene jedinice, gdje se, u manjim grupama, poput obitelji, počinju prilagođavati na samostalan život, sami organizirajući obaveze i dužnosti u okviru grupe, a uz pomoć uposlenika Zavoda. U nekoliko dislociranih boravišnih jedinica Zavoda Bakovići trenutno živi 51 štićenik.

Elena kaže da, osim bojanja uskršnjih jaja, jako voli i ručne radove – heklanje i pletenje, a rado pomaže i svojim kolegama na odjelu u pospremanju kreveta. Antonija iz Zenice u Zavod je došla nedavno i po prvi put boji jaja u okviru okupacione terapije. Jako joj se sviđa izrađivati šarena jaja, a još se više raduje što će za Uskrs ići u posjetu obitelji u Zenicu.

Uskrs će i u Zavodu Bakovići biti svečano obilježen, uz prigodnu trpezu i šarena jaja, a na uskršnji ponedjeljak mnogi će okušati sreću i u tucanju jajima, u omanjem kafiću koji, u posljednjih 16 godina, vodi Ana, štićenica Zavoda već 20 godina. Među šarenim jajima će se zasigurno naći i ona koja je izradio Damir, koji kaže da u bojanju jaja uživa. Svima koji slave, a posebno onima „koji vjeruju u Boga, koji vjeruju u dostojanstvo i poštenje“, Damir je zaželio sretan Uskrs! Naglašavajući da ga blagdani raduju „zbog prijateljstva i zbog ljudi i što se svi u Zavodu lijepo slažu“, zaželio je i da „svi budu kako treba“.

Posted by on 2017-04-15. Filed under Fojnica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login