Uspjeh reprezentacije BiH u Brazilu bi mogao ujediniti podijeljene građane

Fudbalska reprezentacija, BiH

Fudbalska reprezentacija, BiH

Američka televizijska kuća CNN donosi opsežnu reportažu o nevjerovatnom uspjehu fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je, kako se navodi, od tima koji nije imao dovoljno igrača nakon rata izrasla u veliku fudbalsku ekipu koja igra na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naime, novinar James Montague donosi zanimljivu priču o evoluciji fudbalske selekcije BiH od rata do današnjih dana kada se igrači ove reprezentacije pripremaju za nastup na SP u Brazilu, po prvi put u historiji BiH.

“Nakon samog rata, koji je završen 1995. godine potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, reprezentacija BiH se pripremala za svoju prvu utakmicu protiv Albanije u Tirani. Tada u ekipi BiH nisu imali dovoljno igrača za tu utakmicu. Ipak, 19 godina kasnije, zemlja koju mnogi izjednačavaju s ratom, genocidom u Srebrenici i rušenjem Starog mosta u Mostar, igra na velikom fudbalskom takmičenju”, rekao je Montague.

Napominje kako reprezentacija Bosne i Hercegovine u svome sastavu ima odlične fudbalere dok neki od njih igraju i za najveće svjetske klubove.

“BiH ima odlične fudbalere, ali i selektora Safeta Sušića koji odlično predvodi ekipu. Zanimljivo je da u selekciji BiH igraju mnogi igrači koji su u ratu izbjegli u inostranstvo gdje su ostali da žive. Selekcija BiH je praktično sastavljena od igrača izbjegličkih porodica”, ističe poznati novinar i dodaje kako bi fudbal i dobri nastupi reprezentacije Bosne i Hercegovine u Brazilu mogli ujediniti narode u toj zemlji.

“Imaju jedan fascinantan tim, ali zemlja je i dalje nefunkcionalna i podijeljena po etničkoj granici. Još uvijek svi u entitetu Republika Srpska ne navijaju za nacionalni tim BiH. Ipak, možda bi fudbal i dobre igre reprezentacije na Svjetskom prvenstvu mogu ujediniti građane u toj zemlji. Mnogi su do sada kroz uspjehe u sportu savladali međusobne podjele”, ocjenjuje novinar CNN-a.

Posted by on 2014-05-25. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login