Usvojeni Zakon o zaštiti na radu FBiH ne garantuje sigurnost radnika

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) nezadovoljan je tekstom danas usvojenog Zakona o zaštiti FBiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

radnici
radnici

– Iako smo godinama insistirali na usvajanju ovog zakona kojim se konačno trebao zaštititi radnik na radnom mjestu u skladu sa evropskim standardima, usvojeni Zakon ne garantuje tu sigurnost. Posebno zabrinjava činjenica da sam Zakon predstavlja mrtvo slovo na papiru do donošenja podzakonskih akata za njegovo provođenje, a za šta je ostavljen rok od dvanaest mjeseci. S obzirom na dosadašnju praksu, gotovo da ne postoji šansa da se neophodni podzakonski akti usvoje u kraćem roku – saopćeno je iz SSSBiH.

Navode da “Zakonom nisu regulisana sva pitanja iz oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, pa je i dalje predviđena primjena pravilnika iz 50-ih, 60-ih,… godina prošlog stoljeća”.

– Usvajanje ovakvog zakona predstavlja bacanje prašine u oči i radnicima i cjelokupnoj javnosti. Bilo je sasvim dovoljno vremena, čak i previše, da se Zakon uskladi sa svim evropskih standardima i da se usvoji u tekstu kojim će biti ispunjena njegova osnovna zadaća, a to je zaštita radnika na njihovim radnim mjestima. Još jednom se pokazala pogubnost izostanka socijalnog dijaloga u Federaciji BiH prilikom usaglašavanja zakona koji se direktno tiču radnika – smatraju iz SSSBiH.

Podsjećaju da je su taj problem upozoravali, ali da “do sada nije bilo razumijevanja od strane predstavnika izvršne vlasti, u ovom slučaju predlagača zakona”.

– Nadamo se da će članovi Doma naroda Parlamenta FBiH razmotriti sve sugestije SSSBiH date na Prijedlog zakona o zaštiti na radu i da će usvojiti Zakon u tekstu koji će biti prihvatljiv za radnike – saopćeno je iz tog sindikata.

Posted by on 2019-09-24. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login