Usvojeni Zakon o zaštiti na radu FBiH ne garantuje sigurnost radnika

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) nezadovoljan je tekstom danas usvojenog Zakona o zaštiti FBiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

radnici
radnici

– Iako smo godinama insistirali na usvajanju ovog zakona kojim se konačno trebao zaštititi radnik na radnom mjestu u skladu sa evropskim standardima, usvojeni Zakon ne garantuje tu sigurnost. Posebno zabrinjava činjenica da sam Zakon predstavlja mrtvo slovo na papiru do donošenja podzakonskih akata za njegovo provođenje, a za šta je ostavljen rok od dvanaest mjeseci. S obzirom na dosadašnju praksu, gotovo da ne postoji šansa da se neophodni podzakonski akti usvoje u kraćem roku – saopćeno je iz SSSBiH.

Navode da “Zakonom nisu regulisana sva pitanja iz oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, pa je i dalje predviđena primjena pravilnika iz 50-ih, 60-ih,… godina prošlog stoljeća”.

– Usvajanje ovakvog zakona predstavlja bacanje prašine u oči i radnicima i cjelokupnoj javnosti. Bilo je sasvim dovoljno vremena, čak i previše, da se Zakon uskladi sa svim evropskih standardima i da se usvoji u tekstu kojim će biti ispunjena njegova osnovna zadaća, a to je zaštita radnika na njihovim radnim mjestima. Još jednom se pokazala pogubnost izostanka socijalnog dijaloga u Federaciji BiH prilikom usaglašavanja zakona koji se direktno tiču radnika – smatraju iz SSSBiH.

Podsjećaju da je su taj problem upozoravali, ali da “do sada nije bilo razumijevanja od strane predstavnika izvršne vlasti, u ovom slučaju predlagača zakona”.

– Nadamo se da će članovi Doma naroda Parlamenta FBiH razmotriti sve sugestije SSSBiH date na Prijedlog zakona o zaštiti na radu i da će usvojiti Zakon u tekstu koji će biti prihvatljiv za radnike – saopćeno je iz tog sindikata.

Posted by on 2019-09-24. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login