Vakcine protiv H1N1 stigle u BiH

H1N1, vakcine

H1N1, vakcine

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Bh. entiteta Republika Srpska  Ranko Škrbić rekao je danas da je prva količina vakcina protiv novog gripa H1N1, od 30.000 doza, stigla u BiH.Škrbić je naglasio da su iz prvog kontingenta vakcina uzorci poslati u Institut “Torlak” u Beograd na super analizu, koja bi trebalo da bude završena za dan ili dva, te dodao da će se, kada bude potvrđen test ispravnosti, prisupiti podjeli vakcina i planu vakcinacije.

“Mi imamo plan vakcinacije u kome je tačno rečeno koje su to osjetljive i posebno važne kategorije stanovništva koje su prioretetne za vakcinaciju. Mi ćemo po tom planu raditi, a ja ću biti prvi koji će se vakcinisati kako bi dao pozitivan signal da se svi, kao krajnje odgovorni ljudi, trebamo vakcinisati”, rekao je Škrbić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da u BiH stižu najnovije vakcine, koje nisu starije od nekoliko mjeseci, te da je pitanje dana kad će stići druga količina od 30.000 doza.

Prema njegovim riječima, prilikom vakcinacije građani neće morati da potpisuju bilo kakve dokumente, a vakcinacija će biti stvar slobodne volje svakog pojedinca.

“Pokušaćemo da građanima skrenemo pažnju da je to neophodno i jako važno, te da je sistem imunizacije nešto što je sigurno jedna od dvije stvari koja je značajno produžila vijek čovjeka na zemaljskoj kugli”, poručio je Škrbić.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login