Valcer na ulicama Beča za Novu godinu

Beč, Nova godina

Beč, Nova godina

U centru Beča počele su pripreme za doček Nove godine koji važi za jedno od najvećih evropskih proslava na otvorenom.

Bečki “Silvesterpfad”, odnosno novogodišnji korzo, počinje u 14.00 sati i traje 12 sati na 12 lokacija u gradu, među kojima su trg ispred gradske vijećnice, bulevar Ringstraße, trg ispred čuvene katedrale Stephansdom, popularne centralne ulice Am Graben, Am Hof i Kärtnerstraße, te plato ispred Državne opere i Velikog točka u zabavnom parku Prater.

Svake godine plesne škole od 14.00 sati podučavaju prolaznike u plesanju valcera, a s obzirom da se 2015. godine obilježava “200 godina Valcera”, najbolja je preporuka dočekati Novu godinu u ulici Graben – najvećoj balskoj sali na svijetu koja je karakteristično okićena velikim lusterima.

Klasičan doček na bečki način sprema se i ispred Državne opere gdje se na velikim ekranima uživo prenosi slavna opereta Johanna Straussa Šišmiš.

Naredne godine se u Beču obilježava još jedan jubilej – 150 godina bulevara Ringstraße, prstenaste ulice koja okružuje gradsku jezgru i na kojoj su smještene najznačajnije građevine i institucije politike, kulture i historije.

Ovim povodom će novogodišnji vatromet po prvi put biti ispaljen upravo sa ovog mjesta.

Muzika uživo i DJ-evi su na programu ispred gradske vijećnice i u ulicama Kärtnerstraße, am Neuen Markt ili Am Hof.

Na svih 12 lokacija dočeka na otvorenom tokom novogodišnje noći bit će otvoreno 60 gastronomskih štandova, saopćio je Compress Sarajevo Kontakt biro Grada Beča.

Posted by on 2014-12-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login