Vanredna konferencija OIC-a o gladi u Somaliji

Afrika, Somalija, gladU Istanbulu će biti održana vanredna konferencija Organizacija za islamsku saradnju (OIC) na kojoj će se razgovarati o rješavanju problema gladi u Somaliji i na rogu Afrike. Konferencija ove organizacije, koja okuplja 57 muslimanskih zemalja, sazvana je na inicijativu Turske koja se angažavala u rješavanju problema gladi koji je, zbog nezapamćene suše, zahvatio Somaliju i okolne afričke zemlje.

Konfrencija će biti održana u Istanbulu 17. augusta. Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu će u drugoj polovini augusta posjetiti nekoliko afričkih zemalja.

Prema posljednjim procjenama, više od 29.000 djece mlađe od pet godina je u posljednja tri mjeseca umrlo od gladi samo na jugu Somalije. U UN-u procjenjuju da je još 640.000 djece akutno pothranjeno.

Za više od 12 miliona stanovnika na rogu Afrike, uključujući i gotovo polovinu stanovnika Somalije, potrebna je hitna pomoć u hrani. UN su proglasile pet zona gladi u Somaliji, uključujući i logore za raseljena lica u prijestonici Mogadishu.

Pomozimo gladnim narodima Afrike

Posted by on 2011-08-10. Filed under Izdvojeno, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login