Vatikan: Papa Franjo ukinuo latinski, službeni italijanski

Papa FranjoPapa Franjo odlučio je da latinski više ne bude službeni jezik prilikom svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu.

Ta odluka, donesena na početku prvog radnog dana dvonedjeljnog sinoda, na kojem učestvuje više od 200 biskupa iz čitavog svijeta, predstavlja potez raskida sa prošlošću, navela je agencija Rojters.

Kako je saopšteno, službeni jezik sinoda biće italijanski.

U prošlosti na takvim sastancima latinski je bio zvaničan jezik koji se pojavljivao na dokumentima, a i neki od učesnika su govorili na latinskom.

Papa Benedikt je prije dvije godine oformio odjeljenje za promociju učenja i upotrebe latinskog jezika u rimokatoličkoj crkvi i šire.

Kada je 11. februara 2013. godine objavio da se povlači, papa Benedikt je saopštenje pročitao na latinskom. Samo jedan od novinara koji je to slušao u novinarskoj sobi Vatikana razumio je o čemu se radi, navela je britanska agencija.

Skup biskupa trajaće dvije sedmice, a na njemu će se raspravljati o temama kao što su porodica, brak i razvod.

Na skupu će biti preispitano katoličko učenje o porodici, što bi moglo da dovede do promjene stava crkve prema braku, zajedničkom životu i razvodu.

Papa se uoči početka skupa obratio desetinama hiljada vjernika okupljenih na Trgu Svetog Petra u Rimu i pozvao učesnike sinoda da “oslušnu ritam našeg vremena” i modernog života.

Posted by on 2014-10-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login