Večeras meteorska kiša

meteorska kiša U noći između petka i subote na nebu će moći da se vidi meteorska kiša Perzeida, najpoznatijeg i jednog od najbogatijih meteorskih rojeva. U srednjem veku je kiša Perzeida bila poznata kao suze Svetog Lavrentija, koji je mučen 10. augusta 258. blizu maksimuma aktivnosti roja.

Ove godine će Zemlja kroz najgušće područje meteora proći, kako se procjenjuje, pred jutro 13. augusta.

Kada Mjesec nije na nebu, moguće je vidjeti više od 50 “zvijezda padalica” u sat vremena. Kako navodi sajt “EarthSky”, ova godina nije dobra za posmatranje Perzeida, jer će baš u vrijeme njihovog maksimuma na nebu biti pun Mjesec. Inače njihovu kišu najbolje je posmatrati sa što mračnijeg mjesta, po mogućnosti izvan gradskih osvjetljenja. Zbog punog Mjeseca neće biti moguće da se vide manje sjajni meteori, ali će ipak tokom cijele noći biti uočljivi sjajniji meteori, a kako astronomi predviđaju, sigurno će se pojaviti i nekoliko vrlo sjajnih, takozvanih bolida.

Takozvani Početni položaj kretanja meteora (radijant) je u sazvježđu Kasiopeje i potom se pomjeraju kroz sjeverni dio sazvježđa Perzej, te otuda i njihovo ime.

Posted by on 2011-08-12. Filed under Izdvojeno, Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login