Velika Britanija će špijunirati društvene mreže

društvene mrežeBritanska vlada planira ugraditi određeni broj špijunskih naprava na telekomunikacijske mreže s ciljem da nadgleda kako njeni građani koriste servise kao što su Facebook i Twitter. Namjere britanske vlade navedene su u izvještaju koji je objavio parlamentarni Komitet za sigurnost i špijunažu, javila je agencija AP.

Cilj ugrađivanja tih naprava je da se nadgleda aktivnost skoro svega što Britanci rade na internetu, od razgovora s porodicom preko Skypea do posjeta pornografskim internetskim stranicama.

Britanska vlada navodi da je pristup komunikacionim podacima izuzetno važan za borbu protiv terorizma i druge vrste kriminala.

Vlasti kažu da im je glavni cilj imati uvid u podatke ko šalje poruke, kada i kako ih šalje, te ko ih prima, prenijela je Al Jazeera.

Ključni izazov za vladu je da te podatke dobije od kompanija iz inostranstva, koje možda ne žele postupiti prema zahtjevima britanskih obavještajnih agencija.

Kako prenose britanski mediji, šef obavještajne službe MI5 Jonathan Evans u izvještaju navodi da je “pristup komunikacionim podacima raznih vrsta zaista bitan”.

Komitet navodi da postojeći zakoni “ne pokrivaju probleme koji nastaju zbog novih tehnologija”, te da je potreban “novi pristup”.

Posted by on 2013-02-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login