Velika tražnja podigla cijenu čokolade

čokolada

čokolada

Brzi rast potrošnje čokolade u zemljama u razvoju posljednjih godina, doveo je do povećanja cijena kakao zrna.

Prema podacima Evromonitora, prije deset godina zemlje u razvoju su činile 33 posto svjetskog tržišta čokolade, a očekuje se da će 2014. to biti 45 posto.

Eksplozivni rast potrošnje čokolade u Indiji, Saudijskoj Arabiji i Kini, izazvao je preveliku tražnju na tržištu kakao zrna, čija cijena se približila maksimumu za posljednje tri godine.

Za proteklih 12 mjeseci, zaključno sa jučerašnjim danom, cijena te sirovine povećana je 43 posto. Veću dinamiku rasta cijena među 24 sirovine koje čine indeks Standard i Purs (S&P) GSCI, ima samo nikl, koji je poskupio 47 posto za godinu dana.

Zahvaljujući rastu prihoda stanovništva u zemljama u razvoju, čokolada je postala dostupna širim slojevima i sada je od rijetko prisutne poslastice postala roba za svakodnevnu upotrebu, a razvoj infrastrukture u tim zemljama olakšava dostupnost čokolade i čokoladnih bombona.

Cijena kakao zrna na tržištu, koja se procjenjuje na ukupno 6,6 milijardi dolara, nastavlja da raste, bez obzira na junske prognoze rekordnog roda u Obali Slonovače, glavnom proizvođaču te sirovine u svijetu.

Zbog rasta cijene svjetski proizvođači čokoladnih bombona su prinuđeni da povećavaju cijene svoje proizvodnje. Prema ocjenama Evromonitora, ove godine će kilogram čokolade u SAD poskupjeti u prosjeku dva posto, na 12,62 dolara, a za posljednjih pet godina rast cijene će dostići 18 posto.

Investitori i proizvođači vjeruju da ljubitelji čokolade neće mijenjati svoje navike zbog većih cijena. Evromonitor prognozira da će prodaja čokolade u Indiji ove godine porasti 14 posto, a da će Kina postati osmi po veličini potrošač čokolade u svijetu, sa dostignutih rekordnih 7,5 miliona tona, a tempo rasta će biti najbrži za posljednje tri godine.

Posted by on 2014-07-11. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login