Veliki broj klizišta u Bratuncu, Srebrenici i Šekovićima

Srebrenica

Srebrenica

Klizišta na području Bratunca, Srebrenice i Šekovića i dalje prave probleme, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Na području Bratunca ima 126 klizišta, a broj evakuisanih zbog opasnosti od klizišta je 170. Zbog klizišta su i dalje blokirani putni pravci Bratunac-Drinjača u mjestu Polom i Bratunac-Skelani u mjestu Žlijebac.

Na području Srebrenice problem predstavlja veliki broj klizišta, kojih je na području opštine za sada evidentirano oko 130, od kojih je najvećim dijelom ugrožena putna infrastruktura.

Četiri domaćinstva su djelimično ugrožena, ali nema evakuisanih.

I na području Šekovića je veći broj klizišta koja ugrožavaju oko 10 stambenih objekata iz kojih je evakuisano 20 lica.

Lica koja su bili evakuisana na svoju odgovornost vratila su se u objekte.

Na području Bijeljine nasip je stabilan, a prioritetni zadaci su na prikupljanju uginule stoke i crpljenju vode iz zaplavljenih područja. Prikupljeno je oko četiri tone uginule stoke, te poručeno je preko 20 tona stočne hrane.

Za sutra je potvrđen dolazak specijalnog tima iz Slovenije od 70 lica i 22 vozila za crpljenje vode, mulja i izlivene nafte.

Na području Doboja nastavljeno je čišćenje objekata, dezinfekcija, prikupljanje i odvoz otpada i uginule stoke, te procjena nastale štete. Voda u gradu još uvijek nije za piće.

Kompletna opština Šamac uglavnom ima vodu za piće koju agregatima prečišćavaju Nijemci, a otpadnu vodu i podzemne vode ispumpavaju Portugalci. Vodostaj rijeke Save je u opadanju.

Na području lokalnih zajednica u kojima je još na snazi vanredno stanje i u onima u kojima je ono ukinuto situacija se normalizuje i radi na procjeni nastale štete, odvozu kabastog otpada i smeća, dezinfekciji objekata, isušivanju, podjeli humanitarne pomoći, sanaciji lokalnih puteva i korita rijeka, ispumpavanju vode, sanaciji klizišta, pranju ulica, pročišćavanju vodovodnih i kanalizacionih sistema i odvozu uginule stoke.

Posted by on 2014-05-28. Filed under Bratunac, Šekovići, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login