Veterinari upozoravaju na pojavu bruceloze i Q-groznice

Veterinari upozoravaju kako epizootiološka situacija u Livanjskom kantonu nije dobra te da je na više mjesta dijagnosticirana bruceloza i Q-groznica koje prijete i ljudima.

čoban, ovceDa zaraze među stokom ima potvrđeno je iz Uprave za inspekcijske poslove Livanjskog kantona, a posebno su pogođeni rubni dijelovi kantona gdje je dozvoljeno nomadsko stočarstvo.

Iz Udruženja veterinara Livanjskog kantona upozoravaju kako su bruceloza i Q-groznica opasne za čovjeka, posebno Q-groznica koja se lako širi vazduhom, ljudi obolijevaju na atipične upale pluća, a u slučaju komplikacija može doći i do oštećenja srca.

Problematično je i to što se simptomi Q-groznice mogu lako zamijeniti za simptome gripe.

Inače, na životinjama oboljelim od bruceloze poduzimaju se mjere uklanjanja, a najbolje rješenje za oboljele od Q-grozice je neškodljivo uklanjanje ili sanitarno klanje cijelog stada, ako za to postoje uslovi.

Sljedeće sedmice trebao bi se održati sastanak Udruge veterinara Livanjskog kantona na kojem bi se trebale usvojiti mjere i preporuke koje će zatim biti upućene nadležnim institucijama.

Posted by on 2018-01-04. Filed under Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Magazin, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login