Vicente del Bosque – trener svih trenera!

Vicente del BosqueOtkad je sjeo na klupu španske reprezentacije, Vicente del Bosque ima statistički učinak nemjerljiv s učinkom bilo kojeg trenera ili selektora u historiji fudbala, tvrdi madridska Marca.

Aktualne europske prvake Del Bosque je preuzeo nakon naslova koji su pod vodstvom Luisa Aragonesa osvojili na Euru u Švicarskoj i Austriji 2008. godine. Od prve svoje utakmice, u avgustu 2008. protiv Danske u Kopenhagenu (pobjeda 3-0), pa do gostujućeg trijumfa u Parizu protiv Francuske prije desetak dana (2-0), također u prijateljskom dvoboju, Del Bosque je skupio 23 utakmice i 22 pobjede.

Izgubio je jedino u polufinalu Kupa konfederacija u Južnoafričkoj Republici prošle godine od SAD-a 2-0. Prosjek njegove uspješnosti iznosi fantastičnih 95.65%, što, tvrdi madridski list, nikad nije uspjelo niti jednom treneru u vrhunskom fudbalu.

Također je rekordna prosječna efikasnost Del Bosqueove Španije, koja je u dotične 23 utakmice zabila 65 golova, što daje prosjek od 2.82 gola po utakmici. U 14 navrata Španci pritom nisu primili gol. Ukupno su ih inkasirali 13 (0.56 po utakmici).

Izbornika s boljom obrambenom statistikom je ipak bilo. Ponajprije se to odnosi na Aimea Jacqueta, koji je vodeći Francusku do naslova svjetskih prvaka 1998. godine u 53 utakmice imao prosjek od samo 0.51 primljenog gola.

Ono što je najbitnije, Del Bosque je putem svog rekorda, makar samo u prijateljskim dvobojima, porazio ponajbolje svjetske reprezentacije poput Engleske (2-0 u Sevilli), Argentine (2-1, Madrid) i Francuske (2-0, Pariz).

U kvalifikacijama za SP Španci su također u oba navrata pobijedili i Tursku i naše Zmajeve.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login