VIDEO: Sedma godišnjica atentata na Zorana Đinđića

Zoran Đinđić

Zoran Đinđić

Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin u srijedu je na završnoj raspravi o izvještajima o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici podsjetio prisutne poslanike i visoku predstavnicu EU za vanjske poslove Catherine Ashton na godišnjicu ubistva Zorana Đinđića. Podsjetio bih vas na jedan tragičan događaj od prije sedam godina.

U petak, 12. marta, će biti već sedam godina od atentata u Beogradu u kojem je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić. Ubili su ga kako bi zaustavili proces normalizacije, demokratizacije i evropeizacije Srbije. Nisu je zaustavili, ali jesu usporili. Ovaj tragičan događaj je imao negativan uticaj na susjedne zemlje i cijelu regiju, rekao je Kacin.

Sa svime navedenim danas se slaže I većina u Srbiji. Za Đinđićem u Beogradu danas žale i oni koji su uvijek bili protiv njega.

Dr Zoran Đinđić, srpski političar, i bivši premijer Srbije za predsjednika Demokratske stranke izabran je 1994. godine. Nakon toga, još tri puta je potvrđen na mjestu šefa stranke.

Od novembra 1996. do februara 1997. godine, bio je jedan od vođa oporbene koalicije “Zajedno”, koja je na lokalnim izborima u Srbiji odnijela pobjedu, ali to Miloševićev režim nije priznao. Poslije 88 dana građanskih i novembarskih protesta, Milošević je priznao pobjedu oporbi. Đinđić je 21. februara 1997. izabran za gradonačelnika Beograda. S te dužnosti je smijenjen 30. septembra iste godine.

U septembru 1999. američki sedmičnik “Times” uvrstio je Đinđića u prestižnu listu četrnaest vodećih europskih političara trećeg milenija.

Juna 2000. godine, Đinđić preuzima funkciju koordinatora Saveza za promene (SZP), a u augustu iste godine postaje menadžer promotivne kampanje Demokratske opozicije Srbije za izbore koji su bili održani 24. septembra iste godine, na kojima je DOS i pobijedio. Đinđić je najzaslužniji za događaje koji su 5. oktobra doveli do pada režima Slobodana Miloševića, koji je odbijao priznati izborni poraz. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Vijeću republika Skupštine SRJ.

Na parlamentarnim izborima održanim u decembru 2000. godine, DOS osvaja 176 zastupničkih mjesta. Đinđić je za premijera Srbije izabran 25. januara 2001. godine.

Ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Atentat je izvršio Zvezdan Jovanović, pripadnik srbijanske Jedinice za specijalne operacije, sa prozora ureda 55 na drugom katu zgrade Zavoda za fotogrametriju u Ulici admirala Geprata.

Sahranjen je 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a pogrebu je prisustvovalo više stotina hiljada građana.

Iza njega je ostala supruga Ružica, sin Luka i kćerka Jovana.


bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login