VIDEO: Struja iz boce vode

voda

voda

Hemičar sa slavnog MIT-a pomoću posebnog katalizatora razdvaja vodu na kisik i vodikovo gorivo dovoljno učinkovito da struju za potrebe jednog domaćinstva može dobivati samo iz sunčeve svjetlosti i – bočice vode.

Dan Nocera je nedavno predstavio “svoj” proces fotosinteze, koji je razvio zahvaljujući ulaganju vojne industrije u “civilnu” nauku.

Kao i kod organske fotosinteze, “Nocerina reakcija” koristi sunčevu svjetlost za pretvaranje ugljičnog dioksida i vode u kisik i energiju. No, tamo gdje biljke stvaraju energiju u obliku šećera, njegov proces stvara energiju u obliku slobodnog vodika.

Taj vodik se može ili rekombinirati s kisikom u gorivim ćelijama za stvaranje struje ili se može pretvoriti u tekuće gorivo.

Voda “obrađena” Nocerinim katalizatorom u četiri sata može dati 30 kilowatt-sati energije. Štoviše, čitav proces je jeftin, toliko jeftin da Nocera predviđa da će u budućnosti svaka kuća proizvoditi vlastitio gorivo i struju – fotosintezom.

Posted by on 2010-03-08. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login