Vijeće Evrope: Zabrana burke i nikaba neće osloboditi žene

burka

burka


Žene treba da biraju šta će da obuku nezavisno od njihovih zajednica ili državnih vlasti, izjavio je Thomas Hammarberg, komesar Vijeća Evrope za ljudska prava.

“Zabrana burke i nikaba neće osloboditi žene ali bi mogla voditi njihovom daljem otuđenju u evropskim društvima”, navodi se u ponedjeljak u saopćenju Vijeća Evrope objavljenom povodom Međunarodnog dana žena.

“Snažno reagujemo protiv svakog režima koji zakonom propisuje da žene moraju nosti takvu odjeću, ali naše protivljenje takvim represivnim metodama ne treba da vodi zabrani te odjeće u drugim zemljama jer bi to probudilo ozbiljna pitanja o usklađenosti te odluke s međunarodnim standardima ljudskih prava”, kaže Hammarberg.

On je podvukao da oni koji se zalažu za generalnu zabranu burke i nikaba nisu ničim uspjeli da dokaže da ta odjeća podriva demokratiju, sigurnost, javni red i moral, prenosi Tanjug.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login