Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo prekid vatre u Gazi

Vijeće sigurnosti UNVijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zatražilo je na sjednici prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu koji je koncentrisan na Gazu.

U saopćenju koje je usvojilo svih 15 članica, traži se deeskalacija nasilja, povratak mira i nastavak direktnih pregovora između Izraela i Palestinaca u cilju postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma zasnovanog na rješenju o postojanju dvije države.

U saopćenju se izražava zabrinutost zbog krize vezane za Gazu i za zaštitu života i imovine civila na obje strane. Pored toga, VS UN-a traži poštovanje međunarodnih humanitarnih zakona, uključujući zaštitu civila.

Današnja rezolucija nije zakonski obavezujuća za sukobljene strane, ali odražava mišljenje predstavnika međunarodne zajednice i prvi je odgovor VS UN-a koji inače nema jedinstven stav prema izraelsko-palestinskom sukobu, navodi AP.

Posted by on 2014-07-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login