Više manifestacija povodom godišnjice Sarajevskog atentata

Povodom obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata 28. juna u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će upriličeno više različitih kulturno-umjetničkih manifestacija. Centralna manifestacija bit će održana u nedavno obnovljenoj Vijećnici gdje će koncert održati Bečka filharmonija.

Sarajevo, Vijećnica

Sarajevo, Vijećnica

Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno sa horom opere Narodnog pozorišta Sarajevo, održaće 28. juna u Sarajevu, koncert u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, saopštio je Grad Sarajevo.

Koncert će biti održan u Gradskoj vijećnici, sa početkom u 18.15 sati.

Bečki filharmonisti izvodiće djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora, a pod dirigentskom palicom maestra Franza Welsera-M=F6sta.

Bečka filharmonija, Grad Sarajevo, javni radiotelevizijski servisi BiH, Francuske i Njemačke pozivaju građane i goste grada Sarajeva da u 18.15 sati dođu na plato preko puta Vijećnice, gdje će putem velikih ekrana moći pratiti koncert.

Također, biće realiziran TV prenos koncerta iz Vijećnice u večernjim satima na BHT1.

Ovom vrhunskom jedinstvenom događaju posvjedočiće više miliona i evropskih gledalaca, zahvaljujući partnerstvu javnih emitera Njemačke (ZDF), Francuske  (France Televisions) i BiH (BHRT), te Evropske unije javnih emitera (EBU).

Bečka filharmonija i Grad Sarajevo, zajedno sa javnim radiotelevizijskim servisima BiH, Francuske i Njemačke, te EBU-om, ovom prelijepom muzičkom pričom iz sarajevske Vijećnice žele ne samo da obilježe datum jedne velike historijske tragedije, već i da univerzalnim jezikom muzike pošalju drugačiju sliku i poruku u svijet od one iz naše burne i teške povijesti, poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.

U Umjetničkoj galeriji BiH zajednički izložbeni projekat Beča, Sarajeva i Brna

Povodom 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata i 100 godina od smrti austrijske književnice, pacifistkinje i dobitnice Nobelove nagrade za mir, Berthe von Suttner, bečki muzej MUSA u saradnji sa Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine iz Sarajeva i Kućom umjetnosti iz Brna organizuje izložbu pod nazivom “Dostojanstvo čovječanstva“, saopćio je Compress.

Nakon Beča izložba, koju su posjetioci u austrijskoj prijestolnici mogli vidjeti od 31. marta do 31. maja, stiže u Sarajevo gdje će biti otvorena danas 28. juna, na 100. godišnjicu atentata na austrougarskog prestolnasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Izložbu u Umjetničkoj galeriji BiH će u 12:00 sati otvoriti dr. Andreas Mailath-Pokorny, rukovodeći član gradske vlade Grada Beča za sektor kulture i nauke.

Izložba “Dostojanstvo čovječanstva“ se bavi pitanjem, kakve pokazatelje gubitka ljudskog  dostojanstva susrećemo u svakodnevnom životu te kakve se strategije nude, kako bi se ovaj osnovni humanistički princip odbranio i sačuvao od instrumentalizacije i komercijalizacije.

Uništavanje okvirnih uslova, koji se smatraju konstitutivnim za konstrukt “dostojanstvo“ u vezi sa ljudskim načinima života, predstavljaju polazne tačke za umjetnička razmišljanja koja će biti razmatrana u ovoj saradnji.

Ispred Umjetničke galerije BiH na izložbi će biti predstavljeni radovi umjetnika Mladena Miljanovića, Maje Bajević, Damira Nikšića, Edina Numankadića i Milomira Kovačevića Strašnog. Kustosi izložbe su Maja Abdomerović iz Sarajeva, Berthold Ecker i Roland Fink iz Odjela Beča za kulturu MA 7 i Terezie Petiškov=E1 i Jana Vr=E1nov=E1 iz Brna.

Nakon Sarajeva izložba se seli u Brno, gdje će za posjetioce biti otvorena na jesen 2014. godine.

Unuk posljednjeg austrijskog cara danas u Sarajevu

Kao predsjednik Austrijskog paneuropskog pokreta Karl von Habsburg će biti uvodničar okruglog stola “Europska perspektiva Bosne i Hercegovine, 1914. – 2014.“ koji povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvoga svjetskoga rata organizira Paneuropska unija Bosne i Hercegovine u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Fondacijom Konrad Adenauer.

Kako je najavljeno iz HKD Napredak, nakon okruglog stola bit će održana i IV Skupština Paneuropske unije BiH na kojoj će biti izabrani novi predsjednik i dopredsjednici, kao i članovi Predsjedništva i ostalih upravnih tijela.

Paneuropska unija BiH sve svoje aktivnosti usmjerava na promociji BiH u europskim integracijama. Dio je velike obitelji paneuropskih zemalja u sklopu Međunarodne paneuropske unije koja se zalaže za što skoriji ulazak BiH u EU.

Predstava “Mali mi je ovaj grob” 27. i 28. juna na sceni kamernog teatra 55

Predstava “Mali mi je ovaj grob” nastala povodom stogodišnjice sarajevskog atentata po tekstu Biljane Srbljanović, a u režiji Dine Mustafića, bit će izvedena 27. i 28. juna u Kamernom tetaru 55.

Riječ je o predstavi koja je u maju premijerno izvedena u Kamernom teatru 55, nakon premijere u beogradskom Bitef Teatru.

Nastala je povodom obilježavanja stogodišnjice atentata na austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914., događaja koji je zauvijek obilježio ove prostore i narode što obitavaju na njima i stavio BiH u žižu svjetske politike.

Nastala je u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i kazališta Ulysses s Brijuna, te u saradnji s brojnim partnerima iz cijele regije.

“Mali mi je ovaj grob” govori o pripremi, izvršenju i posljedicama atentata na austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda, u Sarajevu 28. juna 1914.

Priča prati glavne aktere, Gavrila Principa i Nedjeljka Čubrilovića, kao i generala Apisa, postavljenog kao siva eminencija koja je stajala iza svega.

Predstava se ne bavi pitanjem da li je Princip bio terorist ili heroj, već ga prikazuje kao mladog zanesenjaka i idealistu koji, vođen idejom da svi Jugosloveni treba da žive slobodni, spremno daje svoj život i ne preže ni od čega kako bi tu ideju i ostvario.

Predstava nas suočava i s posljedicama tog čina danas, tačno stotinu godina poslije, kada se čini da je sve bilo uzalud.

Na predstavi je radio autorski tim iz cijele regije – Milan Marić, Svetozar Cvetković, Marko Janketić, Ermin Bravo, Amila Terzimehić i Nebojša Janković (violončelo).

Dramaturginja predstave je Željka Udovičić, a scenograf Dragutin Broz, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Posted by on 2014-06-28. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login