Više od 100 mrtvih u napadima u Parizu, u zemlji vanredno stanje

Pariz, napad   Francuski predsjednik Francois Hollande proglasio je vanredno stanje nakon više simultanih napada u Parizu.

Prema policijskim izvorima, u kratkom vremenskom roku izvedeno je šest simultanih napada na lokacijama gdje se okuplja veći broj ljudi.

U terorističkom napadu u koncertnoj dvorani u Parizu ubijeno je oko 100 ljudi, prenijela je agencija Frans-pres, pozivajući se na policijske izvore.

Prema navodima svjedoka, dvojica ili trojica nemaskiranih i mladih napadača upala su u dvoranu tokom koncerta grupe “Eagles of Death Metal” i pucala iz automatskog oružja po njima i bacala ručne bombe.

Policija je upala u dvoranu i ubila napadače, tako da je ta talačka kriza okončana.

Napadi u Parizu su “čin rata” u režiji Islamske države, kazao je francuski predsjednik Francoise Hollande. Napadi su planirani i organizovani vani uz pomoć u Francuskoj, kazao je on. U zemlji su proglašena tri dana žalosti.

Kako javlja Reuters, džihadisti iz Islamske države preuzeli su odgovornost.

U saopćenju Islamske države navodi se da su njihovi borci opasani eksplozivom i naoružani automatskim oružjem izveli napade na više lokacija u Parizu.

Džihadistička organizacija ističe da su napadi u Parizu osmišljeni kako bi pokazali da će Francuska ostati meta sve dok bude sprovodila svoju politiku.

Crna bilanca serije terorističkih napada u petak uvečer u Parizu je više od 120 ubijenih osoba, ali izvjestitelji iz francuske prijestolnice upozoravaju kako bi konačna brojka mogla biti i znatno veća. Preliminarni broj poginulih je 127, dok ih 99 u teškom stanju, rekao je danas izvor iz ureda državnog tužitelja.

Posted by on 2015-11-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login