Više od 120.000 antilopa uginulo od misteriozne bolesti

Kazahstan, antilopaViše od 120.000 saiga antilopa uginulo je u posljednje dvije sedmice u Kazahstanu, a njihovo misteriozno uginuće povećava strah za budućnost ove rijetke i ugrožene vrste.

“Više od 120.000 saiga antilopa uginulo je u centralnom dijelu Kazahstana, što je trećina ukupne populacije”, saopšteno je iz Programa UN za zaštitu životne sredine.

U saopštenju se napominje da je riječ o “katastrofalnom” fenomenu za ovu vrstu atilopa koje su prepoznatljive po produženoj njušci nalik trubi.

Prvih 117 uginulih antilopa otkriveno je 10. maja. Jedanaest dana kasnije bilo ih je već 28.000, saopšteno je iz ruskog ogranka Svjetskog fonda za prirodu.

“Ovo je veliki udarac naporima za očuvanje vrste saiga antilopa u Kazahstanu i širom sveta. Čak 90 odsto ukupne populacije saiga živi u našoj zemlji”, izjavio je zamjenik ministra poljoprivrede Kazahstana Erlan Nisanbajev.

On je dodao da su preduzeti koraci da se ustanovi uzrok uginuća ovih životinja.

Premijer Karim Masimov naredio je da se formira vladina komisija i zatražio pomoć međunarodnih eksperata da se razjasni razlog uginuća antilopa, koje se dogodilo istovremeno u tri regiona u zemlji.

U stepama Kazahstana, na zapadu Mongolije i u Rusije u blizini Kaspijskog mora, 1993. godine živjelo je oko milion grla ove ugrožene vrste antilopa.

Prije početka epidemije, koja je registrovana sredinom maja u Kazahstanu je bilo više od 300.000 saiga antilopa.Stručnjaci tvrde da će biti potrebno najmanje decenija za oporavak ove vrste antilopa.

U Kazahstanu je do 2021. godine zabranjen lov saiga antilopa, a lovokradicama prijeti kazna do pet godina zatvora.

Posted by on 2015-06-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login