Više od 200 biciklista iz pet zemalja u Mostaru

biciklistička cross country utrkaNa platou u Goranacima kod Mostara održana je biciklistička cross country utrka, prva biciklistička utrka u Mostaru i Hercegovini nakon više od 50 godina.

Na utrci, koju je organizirao Biciklistički klub Mostar, sudjelovalo je više od 200 biciklista iz pet zemalja i to iz BiH, Hrvatske, Srbije, Rumunije i SAD-a, prenosi Fena.

Natjecalo se  u osam kategorija, a u najjačoj Elite, slavio je  Nebojša Šljukić  iz kluba Summit Banja Luka. Drugo mjesto zauzeo je Ivo Primorac iz Biciklističkog kluba Mostar, a treće Goran Stijak iz kluba Summit Banja Luka. Kod žena je najbrža bila Lejla Tanović iz sarajevskog KBB Puls. Drugo mjesto osvojila je Amerikanka Sue Folger, dok je treća bila Emina Koso iz KBB Puls.

Pobjednicima u svim kategoriajma dodjeljeni su pokali, odličja i novčane nagrade.

Utrku na Gorancima pratilo je oko hiljadu gledatelja koji su, uz biciklizam mogli uživati u prihgodnom programu u kojem su sudjelovale mostarske mažoretkinje, Konjički klub Mostar  te  članovi Sportkog kluba Sportero koji su izveli paraglajding letove.

Ova utrka ujedno je bila i selekcijska,  što znači da će najbolji sa utrke na Gorancima kod Mostara sudjelovati kao reprezentativci BiH na utrkama Salcano kupa, a prva je na rasporedu već ove sedmice u Tuzli. Također, utrka u Mostaru je bila prva utrka Škoda XC lige koja se organizira pri Biciklističkom savezu BiH, odnosno organizira je MTB Asocijacija Biciklističkog saveza BiH. Izvršni organizator lige je Udruženje brdskih biciklista iz Sarajeva. Utrke se još voze u Bihaću (29. aprila), Tuzli (10. juna), Sarajevu (1. jula), te zadnja u Banjoj Luci (9. septembra).

Inače, Mostar je proteklog vikenda bio poprište još jednog jedinstvenog događaja. Naime, organizirana je po prvi puta biciklistička downhill (DH) vožnja i to na brdu Fortica kod Mostara. Organizator i tog događaja bio je Biciklistički klub Mostar.

Posted by on 2012-03-26. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login