Više od 3 milijarde ljudi spojeno je na internet

InternetSvijet je odavno postao globalno selo, a u tome ponajviše pomaže internet, na koji je trenutno spojeno čak više od tri milijarde svjetske populacije. To je skoro pa polovica svjetskog stanovništva jer na svijetu nas ima u ovom trenutku 7,3 milijarde.

Dok je u razvijenim zemljama korištenje interneta nešto normalno posljednjih dvadesetak godina, u manje razvijenima tek je krenulo, a ide sjajno. Afrika, Indija, dijelovi Južne Amerike, Bliskog i Dalekog istoka poboljšali su infrastrukturu, spustili cijene i to se odrazilo na način da u odnosu na 2013. godinu imamo rast od 6,6 posto po pitanju broja korisnika.

A još prije deset godina internetom se koristilo 745 miliona ljudi. No s 2005. godinom bilo je teško pronaći mjesto u Evropi, većem dijelu Azije i sjeverne Amerike, gdje nije bilo brzog pristupa internetu. Naime, poznati “dial-up” modemi su bili jako skupi zbog trošenja impulsa, ujedno su bili jako spori i nepouzdani, pa se mnogima nije dalo zamarati. Ali širenje ADSL konekcije napravilo je pravu eksploziju. Potom je konkurentnost učinila svoje i “surfamo” po izrazito jeftinim cijenama.

Vidi se to i po brojkama jer između 2004. i 2005. godine zabilježen je drugi po redu najveći rast broja korisnika jer njih 299 miliona više se koristilo internetom u tom periodu. Rekord drži period između decembra 2012. i decembra 2013., kad je svijet dobio 305 miliona korisnika više. Upravo je taj period bio vezan uz bolju, jeftiniju i dostupniju infrastrukturu u zemljama u razvoju.

I na to se treba koncentrirati jer 4,3 milijardi stanovnika još uvijek nema pristup internetu. Tačnije, u 42 zemlje s najmanjim brojem korisnika interneta, živi 2,5 milijarde stanovnika i zato se vjeruje kako će do 2020. godine na svijetu biti 1,5 milijardi korisnika interneta više. No populacija će dotad biti između osam i 8,5 milijardi na Zemlji.

Uz sve ovo, zanimljivo je spomenuti i da na svijetu trenutno postoji sedam milijardi aktivnih pretplatnika mobilnih mreža, što znači da u prosjeku skoro pa svi na svijetu posjeduju mobilni uređaj

Posted by on 2014-12-05. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login