Više od 40.000 volontera u akciji Let’s do it

očistimo Zemlju za jedan danViše od 40.000 građana iz više od 110 općina iz cijele BiH bili su akteri najveće volonterska akcija u historiji BiH “Let’s do it – očistimo Zemlju za jedan dan”.

Kako su saopćili organizatori, u toku pet sati, koliko je akcija trajala, prema preliminarnim rezultatima više od 40.000 građana i nekoliko hiljada djece uzelo je učešće u akciji.

Akcija „Let’s do it – Očistimo Zemlju za jedan dan“ najveća je volonterska akcija u povijesti BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Riječ je o projektu koji se prvi put realizirao u našoj zemlji prošle godine u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete „Let’s do it World“, a nositelj projekta su udruge građana „Ruke“ iz Sarajeva i „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je generalni partner kompanija HT ERONET.

– Izuzetno smo zadovoljni realizacijom ovogodišnje akcije, budući da je odziv građana bio odličan. Sretni smo da su građani BiH pokazali da žele da žive u čistoj BiH. i da se ekološka svijest kod stanovništva povećala. Ponosni smo da su se ovo godine projektu pridružili i učenici osnovnih i srednjih škola. Mi nastavljamo sa planiranim aktivnostima i najavljujemo na jesen akciju sadnje drveća u jednom danu – kazao je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“.

Prepoznavajući vrijednosti akcije „Let’s do it – očistimo Zemlju za jedan dan“, projekt su podržale agencije Ujedinjenih nacija u BiH i Delegacija EU u BiH.

“Ove godine Ujedinjene nacije su obezbijedile prostor i svu potrebnu opremu za realizaciju ativnosti glavnog info štaba akcije. Mi, Volonteri Ujedinjenih nacija u BiH vjerujemo da je bit volonterizma odvajanje slobodnog vremena i truda u cilju postizanja pozitivnih društvenih promjena, što smo potvrdili aktivnim učešćem svih agencija UN-a – izjavila je Hyun Joo Youn, predstavnica Volontera Ujedinjenih nacija u BiH.

Značaj ove akcije prepoznao je i vladin sektor, te su Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju RS, te Fond za zaštitu okliša FBiH odlučili i ove godine podržati ativizam mladih entuzijasta. Konačni rezultati akcije biti će prezentirani javnosti uskoro.

Posted by on 2013-05-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login