Više od dvije trećine mladih žele napustiti BiH

Institut za razvoj mladih KULT smatra da kako prema svim relevantnim istraživanjima, više od dvije trećine mladih žele napustiti BiH zauvijek ili na duži period, ali još uvijek ne pronalaze utabanu stazu za odlazak, a pravi problem će nastati onda kad je pronađu.

Indikativno je da sva provedena istraživanja, od onih koje su provele domaće nevladine organizacije na lokalnom nivou, preko vrlo detaljnih međunarodnih istraživanja o ovome pitanju, sve do službenih državnih podataka, koje su prikupile različite institucije, daju slične rezultate.

Službene informacije govore i da je u periodu od 1996. do 2002. g. BiH napustilo 100 hiljada mladih ljudi.

Institut za razvoj mladih KULT priredio je i Vodič kroz zakone o mladima u BiH, u kojem je precizno pojašnjeno kakva bi trebala biti institucionalna, konkretna i zakonski utemeljena briga države o mladima, tako da nije ostalo prostora za osude i licemjerne zahtjeve „dajte konkretne programe!“

Po stopi odljeva visokoobrazovanog kadra, prema podacima Svjetske banke, u Evropi se ispred BiH nalazi samo Hrvatska, što je shvatljivo s obzirom na olakšice za odlazak koje je imalo tamošnje stanovništvo. Čak 28,6 posto visokoobrazovanih ljudi iz BiH radi u inostranstvu.

Inače, procjenjuje se da je prihvatljiva stopa odlaska obrazovanog stanovništva iz zemlje između pet i 10 posto, dok se sve iznad tog postotka smatra izuzetno štetnim za neku zemlju.

Činjenica je da se stvarna volja vlasti ogleda kroz budžet, jer je budžet finansijski pokazatelj zacrtanog plana.

Nažalost, do sada je budžet bio naklonjen samo starima dok su mladi bili potpuno proračunski zanemareni. Ispiranje usta mladima, bez budžetskog uporišta za dobru namjeru prema njima, čista je manipulacija, i ništa drugo i još postoje oni koji više vjeruju manipulatorima nego svojim očima, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Posted by on 2011-10-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login