“Više od kulture, povezivanje različitosti”

Više od kultureMuzičari bez granica u BiH i program Kultura za razvoj španskog Fonda za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva počeo je na području cijele BiH realizaciju kulturološkog projekta “Više od kulture, povezivanje različitosti” kojem je cilj afirmirati i promovirati muzičko stvaralaštvo BiH kroz različite nivoe.

Dugoročni cilj projekta je unaprijediti međukulturalno razumijevanje, socijalnu inkluziju, te pristup u javnoj sferi kroz povezivanje različitih grupa i zajednica u funkcionalan odnos. Također, namjera je promovirati kulturne različitosti i sličnosti bh. društva za otkrivanje elemenata zajedničke kulture, koji će otkriti postojanje i uticaj različitih međuetničkih predrasuda i stereotipa.

Provodit će se kroz niz različitih radionica u okviru kojih će se stvarati muzička, plesna i animacijska djela uz pomoć priznatih umjetnika iz BiH.

Voditelj projekta Radoslav Čorlija istaknuo je na konferenciji za medije u Sarajevu da se projekt provodi u deset općina u BiH – Jajce, Gradiška, Novo Sarajevo, Prijedor, Rudo, Sokolac, Srebrenica, Mostar, Čapljina i Široki Brijeg.

“Želimo inicirati prepoznavanje zajedničkih elemenata kulture i međuetnički dijalog, gdje će se kroz aktivnosti muzičara stvoriti masa koja može povezati ove naše razjedinjene etničke skupine”, kazao je on.

Podcrtao je da su ciljana grupa djeca, mladi, žene i manjine.

Menadžerica projekta iz MDGF-a Renata Radeka istaknula je da je BiH 2000. godine pristupila Deklaraciji o postizanju Milenijskih razvojnih ciljeva, te da je od 56 zemalja čije je projekte finansirala Španska vlada, BiH bila najuspješnija s četiri projekta. Navela je da su projekti bazirani na dva stuba – iskoristiti kulturu i različitost za opći razvoj, te postići interkulturalizam.

Član Upravnog odbora Muzičara bez granica u BiH profesor Kasim Tatić navodi da je njegova želja prenijeti određena iskustva u okviru ovog projekta, naglašavajući da kultura nije samo preduslov ekonomskog razvoja, već i njen rezultat.

“Kulturološka matrica predstavlja jednu od najvažnijih matrica kroz koju ljudi percipiraju stvarnost. Svaki čovjek je za sebe već kultura, a mi želimo ljudima pokazati potencijale koje svako ima”, istaknuo je on.

Voditeljica vokalnog dijela programa Tijana Vignjević ističe da će u naredna tri mjeseca u svakoj od deset općina biti održane po 22 radionice iz različitih muzičkih oblasti, te da će sav rad biti predstavljen na velikom koncertu u Mostaru u novembru.

 

Posted by on 2011-09-06. Filed under Bosna i Hercegovina, Čapljina, Gradiška (Bosanska Gradiška), Jajce, Mostar, Prijedor, Rudo, Sarajevo, Široki Brijeg, Sokolac, Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login