Vitamini B skupine

Vitamini B skupine

Vitamini B skupine

U vitamine B skupine ubrajamo osam vrsta vitamina, a to su: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Riječ je o esencijalnim vitaminima, što znači da ih naše tijelo ne može samo stvarati, nego treba pomoć.

Topivi su u vodi, a izuzetno su važni za život i zdravlje. Neophodni su u metabolizmu proteina, šećera i masti u tijelu te služe kao koenzimi u hiljadama hemijskih procesa koji se u tijelu neprestano događaju iz sekunde u sekundu.

B1 – tijamin – uključen je u brojne tjelesne funkcije, uključujući živčani sistem, mišićno funkcioniranje i metabolizam ugljikohidrata, tj. njihovu pretvorbu do jednostavnog šećera, glukoze. Unosite ga u kombinaciji s vitaminima B2 i B3 za najbolje rezultate.

B2 – riboflavin – u nekim slučajevima poznat kao vitamin G. Pomaže kod loše probave i odgovoran je za disanje stanica.

B3 – nijacin (nikotinska kiselina) – pomaže kod loše probave, osigurava zdravlje živaca te kože. Da biste imali zdravu kožu, čelične živce i redovnu stolicu vitamin B3 je neophodan.

B5 – pantotenska kiselina – sastavni je dio koenzima A koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina pa se nalazi u gotovo svim organima.

B6 – pridoksin – potreban je za sintezu hormona serotonina i norepinefrina te stvaranje mijelina i ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.

B7 – biotin – nužan je za metabolizam ugljikohidraza, proteina, masti i aminokiselina

B9 – folat (folna kiselina) – ima važnu ulogu u sintezi eritrocita, dijeljenju stanica te je potreban za tvorbu genetičkog materijala, DNK. Trudnicama se savjetuje pojačan unos folne kiseline, a također može smanjiti rizik od srčanih bolesti (uz vitamine B6 i B12) snižavanjem razine nepoželjne tvari u krvi pod nazivom homocistein.

B12 – ima ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, proteina i sintezi DNK.

Posted by on 2014-01-05. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login