Vodostaji Bosne, Spreče i Tinje u opadanju, Sava raste

poplave, ŠamacNa rijekama Bosna, Spreča i Tinja registrovan je trend opadanja vodostaja, a na slivu rijeka Una sa Sanom, Vrbas i Drina vodostaji su u stagnaciji. Porast vodostaja se još uvijek bilježi samo na rijeci Savi.

Ukoliko bi se nastavilo s ovim trendom porasta vodostaja rijeke Save, mjere redovne odbrane od poplava na poplavnim područjima Odžačka i Srednja Posavina bile bi proglašene u petak u jutarnjim satima.

Građani BiH nisu se oporavili ni od majskih poplava, a nove štete već su pokucale na njihova vrata. Iako su vremenski uslovi nešto povoljniji u odnosu na juče, u mnogim bh. gradovima teku potoci, a vodena bujica potopila je na stotine kuća, privrednih objekata, odnijela više mostova i uništila mnoge puteve. Ponovo su proradila i klizišta.

Na području Brčko Disktrikta proglašeno je stanje elementarne nepogode. Porast vodostaja bilježi se na rijeci Savi i iznosi 10 do 12 cm po satu.

Procjenjuje se da su bujične vode u nekoliko opština u Republici Srpskoj nanijele više neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava nego tokom majskih poplava.

U Topčić Polju angažovano je sedam bagera kako bi se spriječilo novo pomjeranje zemlje, a voda zadržala u svom koritu.

Usljed vanrednih okolnosti uzrokovanih vremenskim nepogodama, otkazani su putnički vozovi na pojedinim relacijama, između ostalog i Sarajevo – Zagreb – Sarajevo.

U BANJALUCI AKTIVNO 12 KLIZIŠTA, U ČELINCU SRUŠENO SEDAM MOSTOVA

Na području Banjaluke evidentirano je 12 aktivnih klizišta, a provodi se naredba o mobilizaciji i angažovanju povjerenika i jedinica civilne zaštite, kao i naredba o angažovanju svih građevinskih kapaciteta na sprečavanju i otklanjanju posljedica poplave.

U Čelincu se voda povlači. Rijeke Vrbanja, Ukrina i Jošavka su se vratile u korita.

Srušeno je sedam manjih mostova, a poplavljeno oko 300 domaćinstava.

U Kotor-Varoši, stanje se stabilizuje. Voda se povukla u korita rijeke Vrbanje i lokalnih manjih rijeka i potoka.

Saniraju se oštećene putne komunikacije i vodovod u Vrbanjcima. Ostvarena je komunikacija sa potencijalno ugroženim stanovništvom. Izvršeno je izmještanje stoke sa jednog poljoprivrednog gazdinstva.

U Kozarskoj Dubici vodostaj rijeke Une je i dalje u opadanju. Zaplavljeno je oko 150 objekata, oštećeno više lokalnih puteva i odnesena tri manja mosta. Komisija za procjenu štete utvrđuje nastalu štetu.

I u Bosanskoj Kostajnici stanje se normalizuje. Potok Tilava se povukao u svoje korito i više ne predstavlja opasnost. U toku dana će se vršiti čišćenje i pranje ulica i odvoženje krutog otpada.

U Prnjavoru je voda ušla u 26 privatnih i četiri poslovna objekta. U Prisojama i Popovićima bujične vode uništile su dva mosta.

Prekinute su putne komunikacije Gornji Vijačani – Ukrina i Gornji Vijačani – Prisoje.

Na magistralnom putu prema Derventi u mjestu Donji Smrtići odvija se samo teretni saobraćaj, a putnička vozila se upućuju ka alternativnim pravcima. Osposobljena je putna komunikacija Prnjavor – Donja Ilova – Šibovska-Derventa.

U općini Petrovo i dalje je na snazi vanredno stanje. Iz poplavljenih domaćinstava koja su poplavili bujični potoci i rijeke Spreča, Jadrina i Prenja, voda se postepeno povlači, osim u Karanovcu.

Oštećeno je više od stotinu kilometara lokalne putne mreže i porušen most na rijeci Jadrini. Fizički su prekinute veze sa magistralnim putem Doboj – Tuzla na svim pristupima.

U zaseoku Bisići zbog aktiviranog klizišta iseljene su tri kuće, a u Krtovu je ugrožena jedna kuća.

ZENICA: NAJTEŽE U SLIVU STARINSKOG POTOKA, KLIZIŠTA PREKINULA PUTNE VEZE

Općinski štab Civilne zaštite Zenica konstatovao je da je najteža situacija u slivu Starinskog potoka u naselju Topčić-Polje. Na ovom terenu od jučer su aktivni mobilni timovi građevinske operative i nadzornih organa, ali su nakon sinoćnje borbe sa bujicom ponovo uvedena stalna popodnevna i noćna dežurstva.

U rejonu Topčić-Polja, u slivovima Ciganskog i Švabinog potoka, trenutno je stanje pod kontrolom. Građevinska operativa i dalje dežura 24 sata.

U prekidu je alternativna putna komunikacija Topčić-Polje – selo Bistrica, gdje velike količine podzemnih i nadzemnih voda onemogućavaju rad mehanizacije.

Oćinski štab Civilne zaštite dao je nalog da se u rejon alternativnog puta za Starinu pošalje nekoliko mašina.

Na području zeničke općine radi se na održavanju minimalne prohodnosti putnih komunikacija. Osim problema sa nemilskim krajem u prekidu je putna komunikacija u rejonu naselja Sebuje, na putnom pravcu prema Trešnjevoj Glavi, gdje je vodena bujica u potpunosti odnijela 25 metara saobraćajnice.

Odmah po saznanju mobilna ekipa je, uz angažovanje rovokopača gusjeničara, upućena na ugroženi lokalitet kako bi se uspostavila minimalna prohodnost saobraćajnice.

Tokom jutarnjih i prijepodnevnih sati ponovo je došlo do začepljenja drenažnog sistema na klizištu Kula-Miljkovići, u slivu Babine rijeke. Tu je angažovana stručna ekipa koja je uz pomoć mehanizacije osposobila odvodne kanale iz tijela klizišta i nastavila da radi na oštećenom mostu u Kasapovićima, u mjesnoj zajednici Donje Babino.

Voda i klizište ozbiljno prijete da ugroze i zatvore putnu komunikaciju prema selu Pepelari, pa je Štab donio odluku da na tom području preventivno djeluje i angažuje odgovarajuću mehanizacija.

Na putnoj komunikaciji Nemila – Bistričak, pokušava se uspostaviti minimalna prohodnost prema selima Šerićkog kraja. Ukoliko ne bude novih padavina, uspostava komunikacije prema Bistričaku i selu Šerići može se očekivati u kasnim večernjim satima.

U TUZLANSKOM KANTONU I DALJE ALARMANTNO

U prijepodnevnim satima sanirane su posljedice nevremena na transformatorskoj stanici 110 kV Gračanica, čime je omogućeno snabdijevanje za većinu potrošača u Tuzlanskom kantonu, koji su od jučer bili bez električne energije.

Na području Tuzlanskog kantona, uslijed poplava i klizišta bez napajanja električnom energijom još je oko 5400 potrošača, saopćeno je iz “Elektroprivrede BiH”.

Tuzlanski kanton jedan je od najpogođenijih. Naglo nadošle rijeke odnijele su nekoliko mostova. Izuzetno teško je i na području opštine Srebrenik gdje je stanovništvo evakuisano, a više od 120 stambenih objekata poplavljeno u centru grada zbog površinskih voda.

Na području Lukavca vode su napravile ogromne štete u samom gradu, a najteže je u području sela Dubošnjica koje je pod vodom.

GRAČANICA NAKON POTOPA

Nakon poplava u Gračanici građani pokušavaju sanirati štete, zagledaju u nebo u strahu od novih padavina. Najveće štete pretrpjele su fabrike, u kojima su uništeni reprometeirjal, mašine i gotovi proizvodi.

Dogodilo se ono što u Gračanicic niko ne pamti, da je rječica Sokoluša, koja često presuši, u dva plavna udara ugrozia ljudske živote i svu njihovu imovinu. Gračanlije se ne žale zbog šteta, ali strahuhju od novih padavina, jer se nebo  prijeteći smračilo.

BRČKO: PROGLAŠENO VANREDNO STANJE

Zbog bujičnih poplava koje su prouzročile brojne štete na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima i komunalnoj infrastrukturi, Vlada Brčko distrikta jutros je proglasila vanredno stanje.

Najteža situacija je podmajevičkim selima gdje je vodena bujica uništila nekoliko mostova i poplavila na desetine kuća, a jedna kuća u Berkovcu je potpuno srušena.

Zbog oštećenja cesta i izlijevanja vode na kolnike u prekidu je više lokalnih i regionalnih pravaca na području Brčko distrikta.

VODOSTAJ RIJEKE BOSNE U BLAGOM OPADANJU

Vodostaj Bosne, koji je usljed obilnih padavina posljednjih dana bio u porastu, danas su u blagom padu.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda RS-a pokazuju da je vodostaj Bosne u Doboju u 15.00 sati iznosio 340 centimetara i dalje je premašena kota redovne odbrane od poplava za 40 centimetara.

Kota vanredne odbrane od poplava je premašena za 38 centimetara na Vrbasu u Banjoj Luci.

Vodostaj te rijeke danas oko 15.00 sati iznosio je 358 centimetara.

I vodostaj rijeke Vrbanje u Vrbanji bio je u 15.00 sati 274 centimetra i u blagom je porastu.

Ostali vodostaji rijeka su u porastu, ali još uvijek ispod kota redovne odbrane od poplava.

SREBRENIK: ČIŠĆENJE NANOSA BLATA I MULJA

Na području opštine Srebrenik svi vodotoci se nalaze u fazi opadanja, dok je visina rijeke Tinje na mjernom mjestu Koprića most iznosila 270 cantimetara.

Nakon što je kiša prestala padati, a vode se povukle, građani Srebrenika već od jutros vrijedno rade na čišćenju svojih prostora od nanosa blata, mulja i otpada koji su donijele vodene bujice.

I dalje je odsječeno oko 300 domaćinstava u Mjesnoj zajednci Seona zbog prekida lokalne komunikacije prema ovom naselju.

Vatrogasna jedinica Srebrenik evakuisala je 22 osobe iz naselja Špionica i Jošaci Luka, a crpili su vodu iz stambenih objekata u naselju Bjelave.

KOSTAJNICA: STANJE SE STABILIZUJE

Štab za vanredne situacije opštine Kostajnica konstatovao je jutros da se stabilizuje stanje nakon katastrofalne bujične poplave koja je u utorak, 5. avgusta, pogodila ovu opštinu.

Štab je naredio da Komunalno preduzeće, Civilna zaštita i Dobrovoljno vatrogasno društvo nastave odvoz krupnog otpada i pranje ulica i poplavljenih domaćinstava, nakon čega će početi dezinfekcija.

Dezinfekciju poplavljenih domaćinstava, privrednih objekata i javnih ustanova, koju će sprovoditi osoblje Doma zdravlja Kostajnica, pomagaće i grupa “Volonteri Kostajnice”.

Upućen je poziv i drugim građanima da se priključe ekipama Komunalnog preduzeća i pripadnicima Civilne zaštite u čišćenju blata sa gradskih ulica.

Posted by on 2014-08-08. Filed under Banja Luka, Brčko, Čelinac, Gračanica, Lukavac, Prnjavor, Srebrenik, Vijesti iz BH gradova, Zenica, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login