Vodostaji rijeka opadaju, stanje se normalizira

Vodostaj rijeke Bosne u općinama nizvodno od Zenice jutros je niži za oko 60-ak centimetara u odnosu na ranija mjerenja te više ne prijeti da pričini štete- kazao je u izjavi za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

“Prema posljednjim mjerenjima, jutros u 6.00 sati, rijeka Bosna se u svim gradovima u našem kantonu vraća u svoje korito. Prosječno je vodostaj niži za oko 60 centimetara nego sinoć, a što je, imajući u vidu da je prestala padati i kiša, jako ohrabrujuće.Možemo reći da je rijeka Bosna, u protekla dva, kritična dana „protutnjala“ našim kantonom bez da je pruzročila veće štete” – kaže Aličić.

Poplave, rijeka, BiH. foto Ajdin Kamber
Poplave, rijeka, BiH. foto Ajdin Kamber

Voda je, kaže, uspjela prodrijeti u pet-šest kuća u Kaknju, ali to su područja koja su plavljena i do sada. Većih poplava, dodaje, nije bilo ni na ušću Usore u rijeku Bosnu u općini Doboj-Jug.

“Usora jeste u jednom trenutku bila u porastu na svom ušću, jer je bila nadošla Bosna, ali se izlila tek u „špicu“. S obzirom da se, na tom dijelu, radi o poljoprivrednom zemljištu te da su poljoprivredni usjevi ubrani, nije bilo štete”, napominje Aličić.

Bioštica se, dodaje, još jučer povukla u svoje korito pa se povukla i voda iz objekata na izletištu „Zeleni vir“ u Olovu te je već počelo i njihovo čišćenje. Rano je, kaža Aličić, još govoriti o štetama koje je prouzročilo izlijevanje rijeke Bosne u Visokom i Kaknju.

Tek predstoji formiranje komisija koje će, najavljuje, obići poplavljena područja i objekte te sačiniti izvještaje.

Povukao se vodostaj Bosne u Doboju, nema opasnosti od izlijevanja
Također, vodostaj rijeke Bosne u Doboju jutros je opao u odnosu na mjerenje od protekle noći, u 7.30 sati iznosio je 265 centimetra.

Vodostaj je u 1.30 minuta iznosio 308 centimetara, a u 23.00 časa bio 324 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara.

Hercegovina: Vodostaji u padu, Hotovlje još nedostupno
U Hercegovini jutros situacija na većini područja stabilna. Voda se povlači a vodostaji su u padu ili stagnaciji.

Prometna komunikacija teče uredno s iznimkama nekoliko regionalnih putova na području općine Konjic. Riječ je o putu r 436 Borci-Kalinovnik te putevma i prema naseljima Rajac i selu Hotovlje.
Aktivnosti sanacije posljedica klizišta i danas su u toku a Općina Konjic uputila je poziv za pomoć u angažiranju građevinskih strojeva kako bi se što skorije riješio problem na deblokadi putne komunikacije.

Oprskrba električnom energijom uredna je na cijelom podrucju HNK, osim u dijelovima Općine Konjic od naselja Dindol do Hotovlja, ali ekipe Elektroprivrde rade na otklanjanju tih kvarova.

Posted by on 2021-11-07. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login