Vojnici noćili pred zgradom Vijeća ministara BiH

pripadnici Oružanih snagaBivši pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje noćili su pod vedrim nebom ispred državnih institucija BiH odlučni u svom zahtjevu da u budžet BiH za ovu godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija.

Jedan od predstavnika bivših vojnika Senad Hubjer rekao je Srni da se očekuje da ovo pitanje bude na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

“Od predsjednika Vijeća ministara Vjekoslava Bevande i njegovih zamjenika Nikole Špirića i Zlatka Lagumdžije juče smo dobili uvjeravanje da će ovo pitanje uvrstiti u dnevni red današnje sjednice i da će tražiti od ostalih ministara da `skrešu` svoje budžete kako bi se uštedjela sredstva za potrebna za naše penzije”, dodao je Hubjer.

Prema njegovim riječima, predstavnici bivših pripadnika OS BiH na kraju sjednice Vijeća ministara biće informisani šta je dogovoreno.

“Ako informacijom ne budemo zadovoljni, stupićemo u kolektivni štrajk glađu”, istakao je Hubjer.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je uoči opštih izbora 2010. godine izmjene i dopune Zakona o OS BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici ABiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Za isplatu penzija za 2010., 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima OS BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.

Posted by on 2012-03-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login