Vozovi na prugama RS-a i dalje stoje

željeznice, RSVozovi na prugama Republike Srpske i dalje stoje, a mašinovođe su još jednu noć provele u štrajku pod otvorenim nebom u dobojskoj radionici za održavanje šinskih vozila, javlja dopisnik Srne.

Mašinovođe su odlučne da neće pokrenuti željeznički saobraćaj sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima, odnosno dok im se ne isplati razlika u zaostatku dodatnog primanja koje nazivaju “kilometar” u iznosu od 1,40 KM kao i dok se ne donese odluka da im se ovo primanje ubudće plaća 2,40 KM.

Generalni direktor Željeznica RS Dragan Savanović juče je rekao da bi udovoljenje ovakvim zahtjevima bilo protivno kolektivnom ugovoru i protivzakonito.

Savanović je juče razgovarao sa predstavnicima svih sedam sindikata, od kojih su svi nakon sastanka, izuzev predstavnika Samostalnog sindikata mašinovođa, pozvali okupljene mašinovođe da se vrate procesu rada.

Mašinovođe okupljene u dobojskoj radionici tvrde da je Uprava ŽRS kasno sinoć angažovala dva lica iz Prijedora i Novog Grada, koja su prevezla jedan teretni voz na kraćoj relaciji, ali nisu rekli o kojoj putanji i kojem teretnom vozu je riječ.

Iz Uprave ŽRS još nema potvrde ove informacije, ali je poznato da je Savanović prije dva dana uputio javni poziv zaposlenim mašinovođama sa položenim stručnim ispitom da se jave u Upravu ŽRS radi radnog angažovanja.

Predstavnici mašinovođa strahuju da bi Savanović mogao da ispuniti svoje obećanje i angažuje druge nadležne organe, poput policije i inspekcije, radi izbacivanja radnika iz kruga radionice za održavanje šinskih vozila u Doboju.

Mašinovođe kažu da će, ukoliko dođe do takve situacije, biti prinuđeni čak i da primijene fizičku silu kako bi se odbranili i ostali u krugu radionice, koju su kako navode, izabrali jer tu čuvaju svoju imovinu.

Štrajk mašinovođa počeo je u ponedjeljak, 10. oktobra, kada su zaustavili sve vozove tražeći od Uprave ŽRS da ispuni njihove zahtjeve.

Posted by on 2011-10-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login