VREVA – Ulični festival aktivizma uskoro po prvi put u Beogradu

VREVAVREVA – najveći godišnji javni događaj u produkciji aktivističke platforme – LICEULICE, odbrojava posljednje dane pred svoje dešavanje. Datum je ostao isti – 21. i 22. septembar 2012. godine, ali je lokacija dešavanja promenjena.  Glavni program festivala VREVA će se održati u Parku TERAZIJSKA TERASA, kod hotela Moskva.

Sa ciljem oživljavanja nedovoljno iskorištenih javnih prostora, organizatori će na dva dana park Terazijska terasa pretvoriti u mesto dobrih promena. Simbolično se i sam naziv – Terazijska terasa uklapa u koncept festivala, koji želi da pruži drugačiji, humaniji i lepši pogled na Beograd, društvo i svet.

Na Vrevi će posjetioci imati priliku da vide mnoge performanse, među kojima su Nevidljivi u režiji Vere Erac i Mirele Pavlović i Umorne, rediteljke Dijane Milošević, koji govore o bitnim, ali nedovoljno vidljivim problemima našeg društva. Za posjetioce, organizacija Standup.rs pripremila je program u kom će kroz direktan i iskren kontakt zabaviti i šokirati festivalsku publiku. Mnogi od performansa i akcija biće interaktivnog tipa, pa Festival poziva posjetioce da se spreme na uzbudljiva putovanja kroz umjetnost i razbuđivanje svijesti.

Bučni duh raskrsnice dočarati će izvrsna i neobična selekcija muzičara i bendova – među njima Muha Blackstazy, Daniel Kovač & co, Krš, Debeli biciklisti, Horkestar i mnogi drugi.

U partnerstvu sa Filmstreet-om, Vreva priprema i ulični bioskop, za čiji program su se pobrinuli festival Slobodna zona i Makedonski filmski fond.

Vreva je pored hrane za dušu, pripremila i hranu za stomak u programu pod nazivom Gladni projmene. U okviru promocije novih modela ulične ekonomije, posjetiocima će biti predstavljen novi koncept ulične hrane i to uz pomoć renomiranih beogradskih restorana poput Iguane, Zapate, Zorbe, Čobanovog odmora i Restorana India.

Prije samog festivala Vreva će organizovati i kreativne radionice reciklaže sa djecom iz Svratišta, čija će se završnica odviti na samom festivalu, tako da će i publika imati priliku da nauči kako da izradi upotrebne predmete od recikliranih materijala.

Pored parka, programi će se održavati i na drugim lokacijama u Beogradu. Tokom trajanja Festivala, umjetnici iz regiona će crtati murale u Uličnoj galeriji kod Bezistana. Ko čini snagu ulice i čiji je ona dom, pričati će izložbe fotografija o pravno nevidljivim licima na velikim formatima, nastale u saradnji sa Zelenom Inicijativom i Housing Centrom. Izložbe će biti postavljene na Trgu Republike i oko Terazijske česme i biće otvorene još dvije nedelje nakon festivala. U saradnji sa KC Grad i All That Bass ekipom Vreva će organizovati drum’n’bass žurku na dan zatvaranja.

Ovo je samo dio mnogobrojnih programa koji organizatori pripremaju za septembar.Vreva festival će uz pomoć učesnika, gostiju, namjernih ili slučajnih prolaznika, komšija i sugrađana postati čudesna, slobodna i kreativna, jedinstvena, neponovljiva i nezaboravna mješavina različitosti  – od kojih su i sačinjene vreve najboljeg kvaliteta!

Vreva Festival pokreće LICEULICE – platforma aktivizma. Realizuje se u okviru istoimenog projekta  i uz podršku Švajcarskog programa za kulturu na zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa organizacijama Tačka komunikacije i Smart Kolektiv.

Čekamo vas na onoj strani ulice gde se već zna da su promene potrebne i moguće, ali i da mnogo toga zavisi od svih nas!

Posted by on 2012-09-09. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login