“VUcimo nit promjeNA”

Udruženje žena sa invaliditetom “Impuls” iz Bijeljine provodi projekat pod nazivom „VUcimo nit promjeNA“, koji je podržala Evropska unija, a cilj je da žene sa invaliditetom, uz pomoć asistenata, savladaju proces obrade vune i tako steknu vještine za izradu rukotvorina i mogućnost da same zarade novac.

VUcimo nit promjeNA
VUcimo nit promjeNA

Udruženju žena sa invaliditetom „Impuls“ iz Bijeljine odobren je osmomjesečni projekat u okviru kojeg će 16 žena sa invaliditetom i isto toliko njihovih pomoćnika, biti obučeno da izrađuju predmete od filcane vune. Izvršni direktor Udruženja Tanja Milinković ističe da je cilj projekta kvalitetniji život žena sa invaliditetom.

“Ovaj proces obrade, filcanja, bojenja vune svako može raditi individualno kod kuće. I evo kod nas, u ovoj obuci učestvuju žene sa invaliditetom sa članom svoje porodice – da li je to član uže ili dalje… ili čak i njena prijateljica, ukoliko živi sama ili sam. Pa tako tu imamo u paru da rade majka i kćerka, suprug i supruga, žena sa komšinicom… U svakom slučaju, sve mogu da rade same kod kuće, da se bave time i da sutra doprinose prihodu finansijskom u svojoj kući – povećavaju budžet’’, naglašava Tanja Milinković

Ideja je da žene same privređuju
Projekat je počeo u septembru 2019. godine, a trajaće do aprila 2020. O važnosti ideje da žene sa invaliditetom mogu same da privređuju, govori podatak da su se za radionice o obradi vune prijavile ne samo članice “Impulsa”, nego i druge žene koje žele da savladaju ovu vještinu, kaže Milinkovićeva.

“Sveukupna obuka, kada je u pitanju oblast obrade vune, traje devet dana. Bio je dva dana proces obrade vune, tri dana bojenje vune, češljane i predene, a zatim evo sada četiri dana ćemo raditi filcanje vune, i na kraju će takođe dobiti znanja u oblasti marketinga, ali kada su u pitanju same rukotvorine, čisto da vidimo kako pakovati taj proizvod, u skladu sa njegovom namjenom”, rekla je Milinković.

Jedna od učesnica projekta „Vucimo nit promjena“ je Miroslava Goronja, master profesor Srpskog jezika i književnosti, inače nezaposlena.

“Nikad nisam ništa čula o filcanju vune, i ovo je jako zanimljivo, može se napraviti šta god vi zamislite – od nakita, odjevnih predmeta, obuće, papuča… Moja majka i ja smo se prijavile, ona kao moja podrška. Planiramo poslije ove obuke da kupimo neku količinu vune, da same u svojoj kući započnemo, prvo neke odjevne predmete za naše potrebe i potrebe naših najbližih. Ako se pokažemo kao dobre u tome, možda nešto i da prodamo, pa tako da popravimo naš kućni budžet”, ističe Miroslava Goronja.

Rukotvorine se u inostranstvu više cijene
Da rad sa rukotvorinama može biti održiv, dokazala je Draga Erlingsen iz Sarajeva koja je ženama sa invaliditetom iz Bijeljine održala radionice o filcanju, postupku presovanja vune. Dragana je sama naučila ovu vještinu, od koje danas uspješno živi.

“Ja recimo svoje proizvode plasiram preko jednog čovjeka u Sarajevu koji moje rukotvorine prodaje i većinom zainteresovani su stranci ili ljudi koji dolaze iz bivše Jugoslavije u Sarajevo u turističku posjetu. Jer, u inostranstvu, ove rukotvorine puno više cijene i više je zainteresovanih za kupovinu ručnih radova”, ističe Dragana Erlingsen.

Osim ekonomskog osnaživanja, ovaj projekat ima za cilj da se stečene vještine prenose i na mlađe generacije žena sa invaliditetom i da se pokaže da nisu odbačene od društva, da mogu same da se istaknu svojim trudom i zalaganjem, dodaje izvršna direktorka “Impulsa” Tanja Milinković.

“Čak vidim tu međusobno druženje i međusobnu pomoć, što je dodatna nota, jer donosi nove ideje. Tako se pokaže da jedna žena zna da šije, pa može da nas uči šivenju, pa kad sašijemo možemo sutra ugraditi na to sašiveno parče filcan motiv, recimo… Puno je idej, nove se stvaraju i dalje grade za sutra”, poručuje Milinković

Projekat „VUcimo nit promjeNA“, vrijedan oko 20.000 konvertibilnih maraka, (KM) ili 10.000 eura. Realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija, a provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), uz pomoć Gradske uprave Grada Bijeljina.

RSE

Posted by on 2020-01-06. Filed under Bijeljina, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login