Wellness turizam u regionu: Selfness kao novi izvor prihoda

Selfness

Selfness

Zahvaljujući rastućoj srednjoj klasi razvija se i novi trend u wellnessu, budući da nove generacije sve više brinu o zdravlju i prevenciji.

Nije ni čudo, što je osnovan i Balkanski institut za termalna lječilišta, koji će povezivati institucije ove vrste iz cijelog regiona kako bi se podigao kvalitet i bolje iskoristili neiskorišćeni potencijali.

Broj putovanja zbog wellnessa je povećan u svim dijelovima sveta, a prihodi su u 2013. godini iznosili skoro 38 milijardi eura.

“U okviru welnessa se i u Sloveniji sve više razvija selfness, gdje pojedinci motivišu na unapređenje kvaliteta života i to najčešće kroz različite programe koji su primjenjivi uz terapeuta, ali i u vlastitom domu”, podsjetio je nedavno predsjednik Udruženja slovenačkih prirodnih lječilišta, Iztok Altbauer na konferenciji industrije zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama u Hrvatskoj.

Maksimalni rezultati

“Slovenački prirodni termalni izvori omogućavaju razvoj ove vrste turizma u slijedećih pet godina, pa se sukladno tome planira prožimanje wellnessa i zdravstvenog turizma. Turistima želimo ponuditi manju paletu usluga, ali vrhunski kvalitet. Na taj način namjeravamo postići maksimalne rezultate”, rekao je Altbauer.

Neka od načela kojima će se rukovoditi su jednostavnost i kvalitet ponude, standardna generička ponuda za preventivu zdravlja te ponuda tretmana iz medicinskog wellnessa, a do 2020. godine očekuje se porast prihoda od 30 posto u odnosu na sadašnje rezultate.

Prošle godine, u Sloveniji je zabilježeno tri miliona noćenja u turizmu wellnessa od čega je bilo 1,3 miliona noćenja stranaca. Inače, iz evropskih fondova u slovenački termalni turizam je uloženo 500 miliona eura.

Neiskorištene prilike

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić na pomenutoj konferenciji je kazao: “Imamo dovoljno veliku ponudu za EU tržište, ali to još nismo izreklamirali na pravi način”.

Kao dokaz navodi da u Hrvatskoj ima oko sto hotela sa “prekrasnim wellness centrima” u čiju je opremu uloženo dosta finansijskih sredstava, ali oni još nisu dovoljno iskorišteni.

Udruženje turskih lječilišta, udruženja lječilišta Srbije i Hrvatske te slovenačka zajednica termalnih lječilišta u februaru su potpisali dokument o osnivanju Balkanskog instituta za termalna lječilišta, o čemu je bilo reči s početka teksta.

“Dobrodošle su sve države, a interes su već pokazale i Crna Gora, Makedonija, Bugarska i Rumunija”, kazao je Altbauer.

“Nije riječ samo o povezivanju načelno nego o saradnji na području istraživanja i analiza. Treba nam wellness spa akademija za obrazovanje terapeuta i sve što je povezano s tim”, objasnio je on.

“Svaka se zemlja treba fokusirati na stvaranje prepoznatljivog brenda na svjetskom nivou i tek kada uspije da privuče međunarodnu klijentelu, može se brinuti o konkurenciji među pojedinim ustanovama. Uspjeh zavisi prije svega od kvaliteta i cijene medicinske usluge, ali i putovanja, smještaja i sigurnosti u nekom smještajnom objektu”, smatrqa Jonathan Edelheit, vlasnik i osnivač američkog MedicalTourismAssociationa (MTA). Hrvatskim turističkim stručnjacima je poručio kako bi se Vlada, vlasnici hotela i razni pružaoci usluga prevoza trebali ujediniti.

Ernest Svažić, načelnik opštine Krapinske Toplice, Hrvatska
“Stotinjak hotela u Hrvatskoj ima prekrasne wellness centre u čiju je opremu uloženo dosta finansijskih sredstava, ali oni nisu dovoljno iskorišćeni”.

Iztok Altbauer, predsednik Zajednice slovenačkih prirodnih lečilišta
“Četiri organizacije su osnivale Balkanski institut za termalna lječilišta, koji će udružiti regionalne institucije ove vrste”.

Evropa i dalje vodeća destinacija u wellness turizmu
Od svih putovanja u svetu, na wellness odlazi 203 miliona putovanja. I dalje se u top 10 svjetskih wellness odredišta ubrajaju Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Velika Britanija, Rusija, Švicarska, Turska, Portugal i Španija.

Posted by on 2015-05-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login