WikiLeaks objavio hiljade novih diplomatskih bilješki

WikiLeaks Organizacija WikiLeaks je preko društvene mreže Twittera javila da u javnost pušta preko 100.000 dosad neobjavljenih diplomatskih bilješki iz američkih ambasada.

“Objavit ćemo preko 100.000 diplomatskih depeša iz američkih ambasada širom svijeta do kraja dana”, napisano je četvrtak u ime WikiLeaksa na stranici na Twitteru za koju se vjeruje da je koristi osnivač i prvi čovjek te organizacije Australac Julian Assange.

WikiLeaks je 2010. počeo objavljivati dokumente, njih skoro 250.000, koji pripadaju američkom State Departmentu, ali ih je objavljivao u manjim količinama. Na upit Reutersa zašto je sad objavljen tako velik broj diplomatskih bilješki jedan izvor pri WikiLeaksu je rekao da je ta organizacija razočarana time što su mediji izgubili interes za objavljivanje podataka iz depeša.

Nekoliko velikih medijskih kuća već mjesecima imaju kompletne diplomatske bilješke koje im je dostavio WikiLeaks, ali su podatke iz njih objavljivale samo sporadično.

Posted by on 2011-08-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login