Za brži oporavak privrede u BiH potrebna podrška vlasti i povoljniji krediti

euroPredsjednik Udruženja poslodavaca Federacija BiH (FBiH) Nihad Imamović smatra da je za brži oporavak privrede u BiH potrebna podrška vlasti koja je izostala. Imamović ističe da problem predstavljaju i skupa sredstva banaka, jer su kriterijumi za dobijanje kredita koji bi pomogli oporavku veoma strogi.

On je rekao da će vlasti u FBiH morati da idu na rasterećenje privrede, dodavši da je u pripremi smanjenje doprinosa za zdravstvo od 4,5 odsto, što će puno značiti za privrednike, ali da se tome protive iz resornog ministarstva.

Prema njegovim riječima, veliki problem za privrednike predstavlja i Zakon o javnim nabavkama u kome ima puno propusta, ali Udruženje ima prijedlog kako bi ti nedostaci mogli da budu izbjegnuti.

Imamović je najavio sastanak Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata, na kome bi trebalo da bude riječi o novom kolektivnom ugovoru, koji će biti osnova za granske ugovore, kako bi teret krize bio ravnopravno raspoređen na poslodavce i radnike.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login