Za Evropski parlament homoseksualnost nije bolest

  Evropski parlamentEvropski parlament je u srijedu pozvao na poštivanje prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca i zatražio da Svjetska zdravstvena organizacija “poremećaje seksualnog identiteta” ne smatra “patološkim” poremećajima.

“Parlament traži od Svjetske zdravstevne organizacije da izbriše poremećaje seksualnog identiteta s liste mentalnih poremećaja i poremećaja u ponašanju”, navodi se u rezoluciji koja je većinom glasova usvojena u Strasbourgu.

Evroposlanici su osudili činjenicu da se homoseksualnost, biseksualnost i transseksulanost smatraju mentalnim bolestima koje zahtijevaju psihijatrijsko liječenje u nekim zemljama, kao i u zemljama članicama Evropske unije.

Oni su naglasili da bi zemlje Evropske unije trebalo da ponude azil državljanima iz trećih zemalja, koji bježe od progona zasnovanih na njihovoj seksualnoj orijentaciji i pozvali ih da garantiraju slobodu kretanja homoseksualnim parovima i njihovoj porodici, kao i pristup preventivnom liječenju.

Evroposlanici su potaknuli Evropsku komisiju i vlade da štite prava ovih grupacija unutar Unije, u međunarodnim organizacijama i u trećim zemljama.

Posted by on 2011-09-29. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login