Za planinarku 2018. godine proglašena Sumeja Muhić

planinarenjeUdruženja za podršku i razvoj sportskog turizma „Avantur“ proglasilo je Sumeju Muhić za planinarku 2018. godine.

“Avantur” već niz godina proglašava planinara godine nakon analiza sa terena i aktivnosti članova.

-Sumeja je pristupila Udruženju “Avantur” kao volonter 2017.godine, a prije toga nije se bavila aktivno planinarenjem. Nakon upoznavanja sa planinarenjem postala je redovni učesnik na svim turama organizovanim ispred Udruženja. U 2018.godini pohađa Tečaj za vodiče „A“ kategorije koji je organizovao Planinarski savez FBiH i pristupa aktivnijem učešću u organizovanju i vođenju tura – istakao je Muamer Drugovac, jedan od osnivača i direktor “Avantura”.

Naglašava da je 23-godišnja studentica farmacije, Sumeja Muhić zbog zalaganja na terenu, brižnog odnosa prema učesnicima te zbog vedrog raspoloženja i cjelokupnog angažmana u radu Udruženja proglašena za planinarku godine za 2018.

Udruženje „Avantur“ je osnovano od strane zaljubljenika u prirodne ljepote BiH i postoji od 2012. godine. Od osnivanja do danas Udruženje je postalo prepoznatljivo i cijenjeno od strane lokalnog i regionalnog stanovništva i zajednice bilo da je riječ o aktivnim ljubiteljima prirode i aktivnog sportskog turizma ili simpatizerima koji prate rad Udruženja.

-“Avantur” kroz svoje aktivnosti vraća čovjeka prirodi, daje osjećaj slobode i bijeg iz betonskog okuženja, buke, užurbanosti. Kod djece razvija ljubav prema prirodi i kulturno-historijskom naslijeđu a istovremeno kod odraslih razvija interes za zaštitu prirode i životne sredine i potiče na aktivni turizam – pojašnjava Drugovac.

Dodaje da kroz aktivnosti Udruženja razvija patriotizam prema očuvanju prirodnog okruženja, otkrivaju nove destinacije i potiče razvoj sela i seoskog turizma kao zdravog i aktivnog odmora.

U “Avanturu” su posebno ponosni na projekt “Očistimo planinu – očistimo prirodu – očuvajmo Bosnu i Hercegovinu” te organizovanje Škole u prirodi za djecu.

-Kroz projekt “Visit Prača” promovišemo nove avanturističke i turističke destinacije koje su na domak Sarajeva. U budućem periodu ćemo dalje raditi na ovim projektima i na razvijanju novih s fokusom na porodični odmor i djecu – kaže na kraju razgovora za Fenu Muamer Drugovac, jedan od osnivača i direktor “Avantura” uz poziv za učešće u njihovim akcijama i projektima koji su prezentirani na web i facebook stranici “Avantura”.

Posted by on 2018-12-10. Filed under Magazin, Planinarenje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login