Za socijalno ugrožene novca sve manje, vlast sve rastrošnija

narodna kuhinjaPosljednji dan u ovom mjesecu Skupština Tuzlanskog kantona će usvojiti kantonalni budžet u kojem su drastično smanjena socijalna davanja ugroženim građanima. Za narodnu kuhinju i jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženim građanima novca je sve manje, dok se, na drugoj strani, rastrošnost vlasti povećava.

Za građane koji svaki dan mole za komad hljeba, bez kojeg ne bi preživjeli, novca u kantonalnom budžetu je sve manje. Tako je 2014. godine za materijalno zbrinjavanje socijalnog ugroženih, među kojima su i korisnici narodnih kuhinja, iz budžeta izdvajano 830 hiljada maraka, dok je u budžetu za ovu godinu za te namjene planirano samo 392 hiljade maraka. Također, jednokratne socijalne pomoći za siromašne su smanjene sa 756 hiljada maraka na 300 hiljada maraka, koliko je planirano u ovogodišnjem budžetu. Centri civilnih incijativa godinama upozoravaju na katastrofalnu socijalnu politiku vlasti. Njihov zahtjev za temeljitu analizu velikih socijalnih problema kantonalna vlast je odbila.

“Skupština nema namjeru da otvara to pitanje. Ta analiza je nešto što je bila redovna tema svake godine u prethodnim mandatima. Međutim, vidjelo se da je to osjetljiva tema, da Vlada ne ispunjava redovno svoje obaveze prema tim kategorijama i da je najbolje ne razgovarati o njoj u parlamentu”, kaže CCI-jev Muris Bulić.

No, vlast se hvali navodnim rekordnim zapošljavanjima koja se ne vide i brzim ispunjavanjem pitanja iz Reformske agende.

“Politika ove vlade nije guranje stvari pod tepih nego izvlačenje stvari ispod tepiha i, evo, mi smo to pokazali tokom dvije godine mandata”, ističe premijer TK-a Bego Gutić.

Socijalnu osjetljivost vlast je pokazala samo prema lokalnim medijima. Pa će tako RTVTK, koja neumorno prati svaki premijerov korak, ove godine iz kantonalnog budžeta inkasirati milion i 850 hiljada maraka, dok će 30 hiljada maraka biti dodijeljeno privatnim medijima koji pišu pozitivno o Vladi.

Član Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a Dževad Hadžić ističe kako se smanjuju socijalna izdavanja – 30 posto su manja u odnosu na budžet 2014. godine, a povećavaju izdvjaanja za medije: “Vladi je iznad svega stalo da ima medijski prostor”.

Dvostruko su smanjena i izdvajanja iz kantonalnog budžeta za Narodnu kuhinju, u kojoj je, korisnika sve više, a novca sve manje. No, za vlast je bitno da ima dovoljno novca za pozitivno medijsko praćenje.

Posted by on 2017-02-25. Filed under Banovići, Čelić, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Živinice. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login