Za strance više nema hljeba u Rusiji

Moskva

Moskva

U Rusiji se, zbog teške ekonomske situacije, smanjuje broj stranaca i zatvaraju se predstavništva i filijale zapadnih kompanija.

Istovremeno, ruske firme, radi smanjenja troškova za plate, najprije otpuštaju skupe strance.

Samo 2014. godine Rusiju je napustilo 15 posto stranih stručnjaka, top menadžera iz Evrope i SAD.

Do napuštanja Rusije ne dolazi samo zbog pogoršanja ekonomske situacije. Od početka 2015. godine izmijenili su se uslovi stanovanja i rada stranih stručnjaka u toj zemlji.

Oko 40 posto stranaca iz Evrope i SAD u Rusiji zauzimaju položaje visokih rukovodilaca velikih kompanija, a ostali su  visokokvalifikovani stručnjaci i srednji menadžeri. Njihov odlazak iz Rusije počeo je još 2009. godine.

Najbolji period za rad u Rusiji bio je od 2000. do 2008. godine. Tada je broj profesionalaca iz Evrope povećan četiri puta, a iz SAD – tri puta. Od tada, prema podacima ruske statističke službe (Rosstat), broj predstavnika tih zemalja koji rade u Rusiji, smanjen je 4,6 puta, sa 35.000 na blizu 8.000 ljudi, što je tri puta manje nego 2000. godine.

Po mišljenju analitičara broj stranih stručnjaka u Rusiji će se smanjivati dok se ne poboljša ekonomski i politički položaj zemlje i ponovo ne počnu da pristižu strane finansijske injekcije u domaći biznis.

Proces odliva možda će donekle usporiti zakon o platama stranaca, koji je u martu usvojio Savjet Federacije.

Prema zakonu, minimalna fiksna plata stručnjaka visokog ranga iz inostranstva koji radi u Rusiji ne bi trebalo da bude manja od 83.500 rubalja (1.415 eura).

Posted by on 2015-04-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login