Zabranjeno pušenje i Arabeske 25. novembra u BKC-u Sarajevo

Dan državnostiNa Dan državnosti BiH, 25. novembra u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu nastupit će grupa “Shaderwan Code”, koju čine članovi grupe Zabranjeno pušenje i grupa djevojaka iz hora Arabeske zagrebačke džamije.

Saradnja između Zabranjenog pušenja, jednog od najpoznatijih rock bendova BiH i bivše Jugoslavije i djevojaka iz hora Arabeske, koji iza sebe ima tri uspješna albuma, desila se tokom rada na soundtracku filma “Nafaka” u režiji Jasmina Durakovića.

Rock and roll veterani i pet vokala hora poznatog po jednoj od najboljih interpretacija ilahija u jugoistočnoj Evropi pod zajedničkim imenom “Shaderwan Code”, kreirali su muzički prvijenac “Kad procvatu behari” objavljen u aprilu ove godine.

U pitanju je spoj obrada tradicionalnih pjesama i ilahija iz BiH i obrada pjesama Zabranjenog pušenja: “Puče puška”, “Moj golube”, “Dok čekaš sabah sa šejtanom”, “Lijepa Alma”, “Kad procvatu behari…”.

Ovu muzičku šetnju kroz pjesme zapadnog Balkana, prvenstveno Bosne i Hercegovine, koju čini spoj bosanskih ilahija, sevdalinki i kasida, upakovanih u rock and roll i jazz aranžmane, muzički kritičari su već proglasili izvrsnim uratkom.

Uz to, spotovi za pjesme Kad procvatu behari i Puče puška već dugo su hitovi na YouTube.

Koncert “Shaderwan Codea”, koji će biti održan za Dan državnosti, predstavljat će svojevrsni muzički i scenski spektakl. Uz svjetlosne efekte i video projekcije, koncert “Shaderwan Codea” će biti prekrasno muzičko putovanje koje će sigurno oduševiti sarajevsku publiku.

Ulaznice za koncert Shaderwan Codea su u prodaji od 9. novembra na prodajnim mjestima na platou KSC Skenderija, ispred Sarajevske tržnice, te na blagajni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, saopćeno je iz agencije Linden – PR – Advertising.

Posted by on 2011-11-16. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login